Hlavní obsah

Záhada v každé řadě a dilema s hvězdou. Jak Hašek smontuje tým po výbuchu?

Ihned po propadáku v Gruzii na úvod Ligy národů (1:4) trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek přiznal, že do úterního domácího klání s Ukrajinou vyběhne na trávník možná až diametrálně odlišná jedenáctka. O jaké změny půjde, Hašek ale tají. Pojďme se tedy o sondu do myslí reprezentačních trenérů pokusit sami.

Ivan Hašek: Pod tlakem jsem pořád. Hráčům věřím, základem musí být emoce a touha po vítězstvíVideo: Sport.cz

Článek

„Změny určitě budou, ale nechci být teď konkrétní. Ani co se týče taktiky. Omlouvám se, nebudu odpovídat,“ opakoval Hašek na pondělní tiskové konferenci.

Proti Gruzii drtivá většina hráčů propadla. Už o půli šli dolů střední záložník Alex Král a útočník Tomáš Čvančara, kterého trenéři postavili ve formaci 3-4-3 na netradiční pozici na levé straně ofenzivní trojice.

Sport.cz odhaduje Haškovu sestavu proti Ukrajině

Kovář- Vitík, Hranáč, Krejčí - Coufal, Souček, Provod, Zelený - Šulc, Schick (Chorý), Hložek

Dá se předpokládat, že ani jeden z této dvojice svou pozici v základu proti Ukrajině neobhájí. Nabízí se, aby místo Krále zaujal Lukáš Provod, který se na pozici středního záložníka dobře prezentoval na nedávném Euru. S Gruzií ho ale trenéři využili na pravém křídle.

V případě, že se Češi rozhodnou posílit střed, jako tomu bylo ve druhé půli v Tbilisi, bude se Hašek s kolegy zřejmě rozhodovat mezi plzeňskou dvojicí Lukáš Červ a Lukáš Kalvach. Posazení kapitána Tomáše Součka je takřka vyloučené.

Zatímco v záložní řadě je na výběr, u krajních obránců či wingbeků je tomu přesně naopak. Na pravé straně zřejmě zůstane Vladimír Coufal, na levé pak po zranění Matěje Ryneše zbývá pouze Jaroslav Zelený.

Alternovat mohou zmíněný Provod nebo Pavel Šulc, jenž si tento post zkusil v Jablonci i reprezentační jednadvacítce. Nepovolání náhrady za Ryneše také posiluje teorie, že se trenéři vrátí k formaci se čtyřčlennou obrannou linií.

Oproti Gruzii se očekává zařazení benjamínka výběru, jednadvacetiletého stopera Martina Vitíka. Místo koho? Ať už půjde o jakoukoliv formaci, jako první je na řadě zřejmě David Zima. Nabízí se ale i Ladislav Krejčí, který v Gruzii opakovaně chyboval.

V případě čtyřky vzadu je otázkou, kdo by Vitíka vhodněji doplnil. S Krejčím se zná ještě ze Sparty, s Robinem Hranáčem kopal v totožném rozestavení v jednadvacítce.

Největší otazníky jsou v ofenzivě. „Nechápu, proč nehrál Šulc, a naopak Lingr celý druhý poločas. Vždyť Lingr v klubu vůbec nenastupuje, naopak Šulc je jeden z nejlepších hráčů Plzně a je zvyklý na těžká utkání. Vím, že proti Portugalsku na Euru nehrál moc dobře, ale je živý, rozhýbal by hru,“ hodnotil duel s Gruzií zkušený trenér Dušan Uhrin mladší.

Šulce v základu si žádá i široká fotbalová veřejnost. Šanci by rozhodně mohli dostat Adam Hložek, který proti Gruzii absolvoval závěrečnou přibližně půlhodinu, nebo snad jediný typický křídelník ve výběru Václav Černý. Možná nečekané řešení se pak rýsuje na hrotu, kde by poslední dobou nepříliš výrazného Patrika Schicka mohl vystřídat Tomáš Chorý.

A v bráně? Jelikož sám Hašek přiznal, že Češi potřebují vyhrát, trenéři by měli opět vsadit na Matěje Kováře, který má na rozdíl od Adama Zadražila a Jakuba Markoviče jako jediný zkušenost se seniorskou reprezentací.

I když možností je hodně, trenéři musejí často vybírat z hráčů, kteří buď nemají v klubech dostatečné vytížení, nebo nastupují na postech, se kterými nejsou sžití.

To je důsledek zvolené nominace i obecného stavu současného českého fotbalu.