Hlavní obsah

Žádný respekt! Švýcary rozzuřil gól Dánů

Byli rozzuření. Vztekali se, šili do soupeře. „Tohle nebylo fair play,“ shrnul trenér Švýcarů Murat Yakin. Jeho soubor prohrál ve fotbalové Lize národů v Dánsku 0:2. Spor se vede o první gól Seveřanů, kteří během akce nezakopli míč, ačkoliv útočník soka Breel Embolo ležel na zemi.

Foto: Mads Claus Rasmussen, ČTK/AP

Emoce vyvolal první gól Dánů. Kapitán Švýcarů Granit Xhaka křičí na kapitána soupeře Pierra-Emila Höjbjerga.

Článek

Kontroverzní moment se odehrál v 82. minutě. Embolo zůstal po střetu s protihráčem ležet. „Nebyl to faul, ale soupeř mi stoupl na ruku. Nechtěl jsem zapískání faulu, ale fair play,“ vysvětloval Embolo.

Dánové ale rozjeli útočný výpad. Švýcaři, kteří už v tu chvíli hráli bez vyloučeného obránce Nica Elvediho, signalizovali, že Embolo leží. Mávali na soupeře, ať míč zakopnou. Nestalo se a devatenáctiletý debutant Patrick Dorgu dotáhl akci ke gólu.

Stadion v Kodani pak zalila dusná atmosféra. Na hřišti se to hádalo, hned po gólu dostali čtyři hráči (po dvou na každé straně) žluté karty za nesportovní chování. „Tohle nemělo nic společného s respektem,“ zuřil kapitán poražených Granit Xhaka, který emoce nedokázal ukočírovat a byl po dvou žlutých kartách taky vyloučen.

Švýcaři pranýřovali jmenovitě kapitána Dánů Pierre-Emile Höjbjerga. „Nebylo to od něj fér. Mohl míč zakopnout, kluci na něj křičeli, ale on pokračoval ve hře,“ popisoval Embolo.

„Řekl jsem hráčům, že pokud bychom se do takové situace dostali my, tak by měli míč zakopnout. Je zcela logické, že pak byl na hřišti rozruch, když Dánové v takové situaci míč do autu nezahráli,“ mínil kouč Yakin.

Dánové se bránili. „Hrajeme, dokud rozhodčí nezapíská. Hrajeme na hraně, ale nic nepřeháníme,“ vyjádřil se dočasný trenér Dánů Lars Knudsen.

Odveta, která se bude hrát 15. října ve švýcarském St. Gallenu, bude mít grády. „Emoce si s sebou přeneseme. Čekáme na ně ve Švýcarsku,“ vzkázal Embolo.