Hlavní obsah

Vrátit Krejčího, nebo ne? Debatu provázelo mlžení

V pátek při výhře 2:0 nad Albánii absentoval kvůli žlutým kartám. Jedinou možností v rámci říjnového srazu fotbalové reprezentace, kdy může stoper Ladislav Krejčí nastoupit, je pondělní duel Ligy národů ve Vratislavi proti Ukrajině. Jenže s Albánií obrana fungovala dobře a trenér Ivan Hašek před utkáním tradičně neprozradil, zda bude do vítězné sestavy sahat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ladislav Krejčí na archivním snímku

Článek

Vratislav (od našeho zpravodaje) – Po povedeném pátečním představení je to asi nejskloňovanější otázka. Měl by Krejčí nastoupit, když si stopeři Martin Vitík a Tomáš Holeš vedli více než solidně?

„Určitě víte, že neodpovím,“ pronesl Hašek rázně na dotaz novinářů. Už po Albánii naznačil, že k nějakým personálním změnám možná vzhledem k náročnému programu sáhne.

„Záleží, jak budou kluci vypadat po zdravotní stránce. Měli jsme v sobotu jen lehký trénink, rozhodneme se po tom posledním, nedělním. Sestavu v hlavě máme včetně různých alternativ,“ okomentoval Hašek. „Po mentální stránce jsou všichni dobře nastaveni. Bude rozhodovat fyzično a úsudek lékařů,“ dodal.

Zdá se, že Krejčímu se do základu nabízejí tři cesty. Začněme tou méně pravděpodobnou, tedy že by Hašek změnil rozestavení a vrátil se k variantě se třemi stopery, aby mohli naskočit Krejčí, Vitík i Holeš.

„Musím říct, že systém na čtyři obránce nám sedí. Kdybych toto věděl, hráli bychom tak už dřív,“ pronesl Hašek po Albánii.

Spíše se tedy nabízí varianta, že si jeden z dvojice Vitík–Holeš odpočine. Například v září doma rovněž proti Ukrajině (výhra 3:2) nastoupili vedle sebe Krejčí s Vitíkem. Chvílemi hráli na tři stopery ještě s Jaroslavem Zeleným, častěji se ale Zelený posunul doleva a byla z toho klasická čtyřka. No a nebo budou hrát všichni tři s tím, že Krejčí si zkusí levého beka.

Na rozdíl od minulého srazu má Krejčí z klubu větší vytížení. Ve španělské Gironě, kam se v létě přesunul ze Sparty, odehrál od 18. září pět kompletních soutěžních duelů včetně bitev v Lize mistrů. Všichni si jistě vybaví jeho sprint na půdě PSG, kdy si na něj nepřišel ani rychlík Ousmane Dembélé. Naopak na Feyenoordu si vstřelil možná zbytečný vlastní gól.

„Všechny zápasy v zahraničí máme možnost vidět minimálně přes televizní obrazovku. Láďu, stejně jako ostatní kluky bedlivě sledujeme. Je připravený a v pořádku, takže uvidíme,“ mlžil Hašek.

Samozřejmě na pozici stopera mohou nastoupit i donominovaní Robin Hranáč s Ondřejem Zmrzlým. Prvnímu jmenovanému však aktuálně chybí z Hoffenheimu herní praxe a Zmrzlý zatím na první soutěžní zápas v reprezentaci čeká.