Hlavní obsah

V českém fotbale to vře. Navýšení prémií před propadákem v Gruzii přililo olej do ohně

Že to mezi šéfem Fotbalové asociace ČR Petrem Fouskem a některými členy výkonného výboru v čele s Adolfem Šádkem skřípe, není tajemstvím. Proti Fouskovi se vyhraňuje silně i předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Navýšení prémií pro národní tým o 5 milionů korun v případě postupu do elitní Ligy národů těšně před sobotním propadákem v Gruzii (1:4) rozkol ještě zvětšilo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Ivan Hašek s hráči na tréninku před duelem proti Ukrajině.

Článek

Podle informací Sport.cz o navýšení částky při hlasování výkonného výboru per rollam, které Fousek inicioval na základě debaty s hráči den před zápasem v Tbilisi, rozhodl právě předsedův hlas. Polovina VV byla proti.

„Pokud se postoupí z prvního místa, tak ok. Ale pokud přes baráž, peníze se budou muset někomu vzít. Mládeži, rozhodčím nebo z nějakých projektů. Hráčům měl někdo vysvětlit, že asociace na tohle prostě nemá. Jenže Fousek chce být všude za dobře,“ řekl Sport.cz zdroj, detailně obeznámený s děním ve výkonném výboru.

Trénink fotbalistů Ukrajiny před zápasem s ČR v Lize národů na stadionu v EdenuVideo: Sport.cz

Zatímco vítězům skupin garantuje UEFA příjem 1,5 milionu eur (přibližně 37 milionů korun), za postup ze druhých míst, tedy přes baráž, nevyplácí ani euro. V případě první varianty, která se v kontextu ostudy v Gruzii jeví jako sci-fi, by FAČR výplatu 25milionové prémie (původně VV odklepl prémii ve výši 20 milionů korun) pokryla z bonusu UEFA. Při té druhé by musela sáhnout do vlastních zdrojů, které jsou omezené.

„Chápu, že kluci chtějí odměnu za úspěch. Postup do první divize by jím byl. S tím souhlasím. Ale mělo by to být regulované. Původních deset milionů za postup přes baráž by se našlo. Těch pět milionů navíc už nikoli,“ podotkl zdroj Sport.cz.

Podobná situace prý nastala při vyplácení odchodného bývalému realizačnímu týmu v čele s trenérem Jaroslavem Šilhavým. Výkonný výbor původně odhlasoval částku 6,3 milionu korun. „Nakonec se vyplatilo o pět milionů víc,“ uvádí zdroj Sport.cz

Nejhlasitější odpůrci Fouska jsou členové výboru Ligové fotbalové asociace (LFA) Jaroslav Tvrdík a Adolf Šádek (ten je navíc členem výkonného výboru FAČR za kluby 1. a 2. ligy). Společně s dalšími funkcionáři z LFA zvažují, že stávajícímu šéfovi FAČR vyjádří nedůvěru. Tvrdí, že většina profesionálních klubů by je podpořila.

Fouskovi, jemuž vyprší mandát předsedy FAČR v příštím roce, vyčítají dlouhodobě netransparentnost jeho kroků. Zapadá do toho i záležitost s navýšením prémií, o které jako první informoval iSport.