Hlavní obsah

Ultras se při hymně otočili zády. A při zápase se trefovali do evropské poslankyně

Skupina asi 50 italských fanoušků v černém oblečení se během izraelské národní hymny před zápasem Ligy národů na neutrální půdě v Maďarsku rozhodla pro zjevný protest. Ultras se otočili zády k trávníku a pozvedli italskou vlajku s nápisem Liberta (Svoboda). Na dalších transparentech, které pak vyvěsili, se objevily černé čáry.

Foto: Profimedia.cz

Italští ultras se při izraelské hymně otočili zády.

Článek

Izrael přesunul svá domácí utkání do Maďarska kvůli konfliktu s Hamásem. Je známo, že maďarského premiéra Viktora Orbána pojí blízké vztahy s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Navíc opakovaně propaguje Maďarsko jako nejbezpečnější zemi v Evropě pro Židy. Dokonce měl ve své zemi zakázat palestinské protesty solidarity s odůvodněním, že představují hrozbu pro bezpečnost.

Jak uvedl italský deník Corriere della Sera, stejná skupina italských příznivců skandovala během prvního poločasu proti italské antifašistické aktivistce Ilarii Salisové. Naráželi na fakt, že byla v červnu propuštěna z vězení v Budapešti poté, co čelila obvinění z údajného napadení krajně pravicových demonstrantů.

Političku omilostnili poté, co byl zvolena novou členkou Evropského parlamentu za Italskou alianci zelených a levicových.

Salisová se v Itálii stala aktuálním politickým tématem poté, co se objevily snímky z maďarské soudní síně, na kterých měla spoutané ruce.

Zápas Izrael-Itálie se odehrál v Bozsik Areně v Budapešti, zatímco Belgie v pátek vyhrála 3:1 nad Izraelem v maďarském Debrecínu. Páteční utkání bylo pro Belgii sice domácím, ale belgická fotbalová federace v červenci prohlásila, že žádný místní úřad v Belgii nepovažuje za možné uspořádat zápas proti Izraeli z bezpečnostních důvodů.

Italská odveta s Izraelem je plánována na 14. října v Udine, ačkoli městská rada zápas nepodpořila. Naopak na stejný den je v tomto městě na severu Itálie naplánován propalestinský protest.