Hlavní obsah

Ukrajinci v nouzi, Hašek přesto varuje: Nejtěžší soupeř

Po úvodním debaklu 1:4 v Gruzii se česká fotbalová reprezentace dostala v Lize národů díky dvěma výhrám – nad Ukrajinou a Albánií – do možná až nečekaně výhodné pozice. V pondělí nastoupí ve Vratislavi znovu proti Ukrajině, a pokud zvítězí, bude výrazně ve hře o postup, zároveň se ale téměř jistě vyhne případnému přímému pádu o patro níž. Proti navíc stojí soupeř, který se potýká s nemalou personální krizí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský křídelník Mychajlo Mudryk (vpravo) v souboji s českým reprezentantem Lukášem Červem v rámci utkání Ligy národů v Edenu

Článek

Vratislav (od našeho zpravodaje) – Na druhou stranu Ukrajinci byli po prvních dvou duelech Ligy národů bez bodu. V pátek se však zvedli a porazili 1:0 Gruzii.

„Byli kompaktnější. Dokázali zastavovat smrtící protiútoky Gruzie a naopak je sami podnikali. Mají obrovskou kvalitu, a když někdo zrovna chybí, umí ho patřičně zastoupit,“ říká trenér českého národního týmu Ivan Hašek.

Pojďme konkrétně. Ukrajině vinou zdravotních problémů nebo z rozhodnutí kouče Serhije Rebrova schází záložníci Ruslan Malinovskij či Viktor Cygankov, v nominaci nejsou krajní obránci Oleksandr Zinčenko s Vitalijem Mykolenkem, dále gólman Andrij Lunin či útočník Andrij Jarmolenko. Na seznamu pak nenajdeme dalších přibližně pět jinak stálých reprezentantů.

„Pořád jsou velmi silní na míči. K tomu přidali kompaktnost v defenzivě, s Gruzií uhráli nulu. Je to teď pro nás nejtěžší soupeř ve skupině a musíme se koncentrovat, abychom byli schopni zopakovat výkony z posledních dvou utkání,“ hlásí Hašek.

Zároveň odmítá, že by s ohledem na výše zmíněné absence došlo byť k minimálnímu podcenění soupeře.

„To rozhodně ne. Pořád jde o hráče s obrovskou kvalitou. Základna ukrajinského fotbalu je velká a mohu ubezpečit, že k nějakému podcenění určitě nedojde,“ zdůrazňuje Hašek.

Kdo naopak nechybí, to jsou největší útočná esa. Duel s Gruzií rozhodl křídelník Chelsea Mychajlo Mudryk, oproti zářijovému duelu v Edenu je zpět kanonýr AS Řím Artem Dovbyk. K nim ještě Vanat Vladyslav, Mykola Šaparenko nebo Roman Jaremčuk.

„Ofenziva je World Class. Mudryk a Dovbyk, jeden z nejlepších útočníků na světe, mají asi největší hodnotu, ale i noví hráči kolem nich zvládli zápas s Gruzií velmi dobře. Rozestavení bylo podobné a očekáváme, že herní styl se nebude moc rozcházet od toho, co praktikovali proti nám v Edenu,“ hodnotí Hašek.

Zatímco jeho protějšek Rebrov v minulosti řekl, že Liga národů není až tak důležitou soutěží a hodí se spíše na zkoušení nových hráčů, český trenér to vidí úplně jinak. „Mám odlišný názor. Je to možnost dostat se do baráže o mistrovství světa. Pro nás je každý duel klíčový.“