Hlavní obsah

Ukrajinci upozorňují Čechy: Tohle je náš šťastný stadion. Zaplní ho jako Eden?

Trnava, Leverkusen, Lodž nebo Praha. Ukrajinští fotbalisté už přes dva a půl roku neznají domov, při pokračujícím běsnění ruských vojsk v jejich zemi kočují po Evropě. „Děkujeme všem lidem, kteří nás podporují,“ vzkazuje reprezentační trenér Serhij Rebrov. Zrovna se nachází ve Vratislavi, kde v pondělí jeho družina vyzve v Lize národů Čechy. A obránce Ilja Zabarnyj je varuje: „Tohle je náš šťastný stadion.“

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský křídelník Mychajlo Mudryk (vpravo) v souboji s českým reprezentantem Lukášem Červem v rámci utkání Ligy národů v Edenu

Článek

Vratislav (Od našeho zpravodaje) - Ukrajinci ve čtyřicetitisícové aréně při březnové baráži přetlačili Island 2:1 a postoupili na Euro. Loni v zářijové kvalifikaci zase uhráli plichtu 1:1 s favorizovanými Angličany.

Jaké vyznění bude mít duel s Čechy? Výkop je od 20.45.

„Kolik je prodaných lístků?“

„Jaká se očekává návštěva?“

To jsou otázky mířící na blonďatou dámu s unaveným výrazem v obličeji, která v mikině ukrajinského fotbalového svazu sedí v tiskovém středisku. „Zjistím. Budu to vědět po tiskové konferenci,“ odvětí. Když po ní jdete pro odpověď, zopákne: „Jdu to zjistit.“

A nenávratně zmizí do útrob stadionu.

O kulise lze poskládat alespoň kusé indicie.

Na stadion místního klubu Slask Wroclav se vejde 42 771 lidí.

- V průměru na ligové duely chodí 22 103 diváků.

- Na rozhodující ukrajinský duel o postup na Euro přišlo na jaře 29 310 diváků.

- Na předchozí duel Ukrajinců v Lize národů proti Gruzii dorazilo do nedaleké Poznaně 21 700 diváků.

„Musím uznat, že hřiště neodpovídalo zápasu reprezentace,“ postěžuje si obránce Zabarnyj. Ve Vratislavi vypadá naopak náramně. Zeleňoučká tráva ladí se zelenými sedačkami. Stadion vybudovali ve Vratislavi u severovýchodní výpadovky z města pro Euro 2012.

Nyní se jmenuje Tarczyński Arena, v názvu nese polskou firmu specializující se masné výrobky. V internetových vyhledávačích ji ale dál najdete i pod pojmem Městský stadion.

Možná si vzpomenete, že Češi na něm odehráli kompletní základní část proti Rusku, Řecku i proti domácímu Polsku.

Dorazit může našinec i na Ligu národů. Třeba z Hradce Králové to je do Vratislavi slabé tři hodinky autem. Nejlevnější lístek vyjde na 60 zlotých, což je zhruba 350 korun. V internetovém předprodeji jich zbývají mraky. Některé sektory polští pořadatelé ani nepustili do prodeje, čímž získáváme poslední nápovědu k pondělní návštěvě.

„Přáli bychom si, aby dorazilo co nejvíc lidí,“ zadoufá ukrajinský trenér Rebrov.

Stadion se zaplní z poloviny. Nejspíš ani to ne.

Také zapomeňte na scény ze září, kdy Ukrajinci v utkání proti domácím Čechům zcela zaplnili menší stadion v pražském Edenu.

Od posledního srazu také trenér Rebrov sčítá ztráty. Ukrajincům postupně vypadli Bražko, Cyhankov, Lunin, Malinovskyj, Mykolenko, Pichaljonok, Riznyk a Zinčenko. Chybí i známý Jarmolenko, nejisté jsou starty Kabajeva a Stepanenka.

„Klíčoví hráči nám budou chybět, pro Ukrajinu jsou velmi důležití. Jestli jste ale sledovali zápas s Gruzií, nastoupili noví, mladší hráči, kteří ukázali charakter a vůli vítězit,“ podotýká Rebrov.

Pro vývoj vyrovnané tabulky bude další střet jeho týmu podstaný. Pořadí po polovině zápasů vypadá následovně: 1. Gruzie 6 bodů, 2. Česko 6, 3. Albánie 3, 4. Ukrajina 3.

Pokud Ukrajinci prohrají, budou na padáka z béčkové výkonnostní party. Naopak Češi v Polsku hrají o třetí soutěžní výhru v řadě, což se jim naposled povedlo na přelomu let 2020 a 2021. Docela doba, což?

„Chceme, aby lidi viděli, že jsme udělali nějaký krok dopředu a zlepšili se,“ poví reprezentační trenér Ivan Hašek. „Vždycky je ale těžší zůstat na vítězné vlně než vyhrát jeden zápas.“

Související témata:
Město Vratislav