Hlavní obsah

Úkol pro Čechy: Vyšší odvaha v ofenzivě. Nesmí hrát jen jména, ale kvalita, tvrdí Šmicer

Kreativita, individuální kvalita, úderná ofenziva. Dlouhodobé slabiny českého fotbalu. Názornou ukázkou bylo nedávné Euro, kde národnímu týmu haprovala finální fáze. V sobotu v Gruzii vstoupí Češi do nového ročníku Ligy národů. Aby uspěli, musí ukázat vepředu víc kvality. Jenže, jde to vůbec ve stávajícím složení?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Schick po generálce na Euro proti Severní Makedonii

Článek

Tbilisi (od našeho zpravodaje) – „Musí to jít. Dopředu prostě musíme předvést daleko víc než na Euru, být silnější na míči. Přejít přes soupeře, vytvořit přečíslení. Zkrátka víc kousat,“ říká vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír Šmicer v posledním díle podcastu Šmíca z voleje.

Ale… Ve výběru kouče Ivana Haška pro nadcházející duely v Gruzii a s Ukrajinou (v úterý v Edenu) jsou čtyři útočníci – Patrik Schick, Tomáš Čvančara, Tomáš Chorý, Adam Hložek. Bohužel jen jeden z nich má za poslední měsíce vysokou herní praxi a formu. Ano, Chorý. Jenže ten kvůli vyloučení v závěrečném duelu na Euru proti Turecku nemůže v Tbilisi nastoupit.

„Malá vytíženost útočníků v klubech je jeden z problémů, který přetrvává. Když člověk nehraje v klubu v základu, nemůže mít sebevědomí ani v nároďáku. Nikdy nemůže být připravený na sto procent,“ uvádí Šmicer.

„Ve druhé části kariéry jsem měl v Liverpoolu zdravotní problémy. Přijel jsem na nároďák a nebylo to ono. Nedovolil jsem si, co jindy. Pak vlastně hraje jenom jméno, ne kvalita. Tohle se může stát Patriku Schickovi. Víte, jak skvělý fotbalista je, ale pak vidíte, že hraje jen jméno. Kvalitu, co má, nevydá, protože není rozehraný,“ dodává Šmicer.

Právě proti Gruzii měl Schick v prvním poločase šanci, která by, pokud by byl v herní pohodě, skončila gólem. Měl míč na levačce, v prostoru penalty… Hašek pochopitelně na páteční předzápasové konferenci v Tbilisi karty neodkryl, nicméně vzhledem k vynucené absenci Chorého a nízké herní praxi Čvančary v posledních měsících má poměrně omezenou možnost, jak poskládat útok. Prakticky je jisté, že na Gruzínce vyrukují Češi s dvojicí Schick–Hložek.

„Sestavu skládáme podle toho, v jaké jsou hráči ve formě, jak vypadají na tréninku, jak zvládli zápasy předtím. Máme o jedenáctce na Gruzii představu, ale dobře víte, že vám ji neřeknu,“ pověděl Hašek.