Hlavní obsah

Trapas kouče při pikantní premiéře. Usadil se na lavičku soupeře

Při své pikantní premiéře zažil trapný moment, za který teď sklízí posměch na sociálních sítích. Dočasný trenér anglických fotbalistů Lee Carsley, jenž pochází z Irska, ještě před samotným začátkem svého prvního zápasu reprezentace prožil netradiční situaci, když Three Lions vyzvali v sobotu v Lize národů právě jeho rodnou zemi. Při nástupu na hřiště si totiž popletl strany a usadil se na lavičku soupeře.

Foto: Damien Eagers, Reuters

Dočasný trenér anglické reprezentace Lee Carsley v zápase proti Irsku

Článek

Carsley se dostal k áčku anglické reprezentace po konci Garetha Southgatea. Ten ohlásil odchod z funkce dva dny po letošním evropském šampionátu, kde Anglie pod jeho vedením dokráčela až do finále. Zde však vystavili Angličanům stopku Španělé, kteří výhrou 2:1 ovládli Euro po 12 letech.

Carsley do té doby působil coby trenér anglické jednadvacítky. A ačkoliv fotbalová asociace avizovala, že se jedná pouze o dočasnou změnu na zářijové zápasy Ligy národů s Irskem a Finskem, pro bývalého asistenta trenéra Birminghamu je to velká šance se ukázat na seniorském fotbalovém poli.

Krátce před prvním zápasem na lavici Three Lions si však kouč původem z Irska prožil menší trapas. Po nástupu na hřiště v Dublinu se usadil na lavičku domácích. Krátce na to byl na chybu upozorněn jedním z funkcionářů a rychle vystřelil směrem k anglické straně. Video z jeho „přečinu“ teď koluje sociálními sítěmi.

Není to však jediná věc, která je fanoušky skloňována spolu s jeho jménem kolem sobotního zápasu. Už před výkopem Carsley prohlásil, že nebude zpívat anglickou hymnu. Ne však primárně kvůli tomu, že je irského původu a během hráčské kariéry za svou zemi odkopal 40 zápasů. Podle svých slov hymnu nikdy nezpíval ani během zápasů své země. „S tímto jsem vždycky bojoval, nemám to rád. I když jsem hrával za Irsko,“ prohlásil padesátiletý trenér. I přesto tento krok vyvolal kontroverzi mezi anglickými příznivci.

Z fotbalového pohledu se ale debut Carsleymu u anglického áčka vyvedl na jedničku. Angličané na irské půdě většinu zápasu dominovali a po brankách Declana Rice a Jacka Grealishe, mimochodem oba také původem Irové, potvrdili roli favorita. Irský trenér si tak při pikantní premiéře na lavici Three Lions připsal první vítězství. Další utkání čeká jeho svěřence v úterý, kdy vyzvou na domácím Wembley Finsko.