Hlavní obsah

Svěšené hlavy, promluvy i analýza. Češi si Gruzii vyříkali a snažili se debakl hodit za hlavu

Po sobotním debaklu 1:4 v Gruzii se čeští fotbalisté ihned zavřeli v šatně. Sami. Bez trenérů. „Vzešlo to ode mě a Tomáše Součka,“ přibližuje krajní obránce Vladimír Coufal. Národní tým si nejen výsledkem, ale zejména výkonem a přístupem pořádně zavařil u fanoušků. Šance na nápravu je v úterý, kdy Liga národů pokračuje domácím duelem s Ukrajinou.

Co se dělo po zápase s Gruzií? V kabině zůstali jen hráči a něco jsme si řekli, popisuje Vladimír CoufalVideo: Sport.cz

Článek

Snad jen prvních 20 minut sneslo přísnější měřítka. Následně Češi odpadli. Nedařilo se jim dopředu ani směrem do obrany. Černá patnáctiminutovka ve druhé půli, kdy domácí Gruzie skórovala hned třikrát, byla jen urychlením rostoucího zmaru.

„Už v Gruzii jsme se v kabině zavřeli a něco si řekli. Vysvětlili jsme si to dost jasně,“ líčí Coufal.

„Určitě neřeknu, co padalo. Jsme sami na hřišti a musíme si to i sami vyřešit. Bavili jsme ale o situacích a našem přístupu v posledních zápasech, hlavně tedy o utkání tady. Musíme k tomu přistupovat úplně jinak,“ zmínil po utkání stoper Ladislav Krejčí.

„My zkušenější jsme řekli svoje názory. Takhle za českou reprezentaci už hrát nemůžeme. Vždyť jsme na hřišti vypadali jako žáčci,“ pravil kapitán Souček.

Proslov k hráčům měl trenér Ivan Hašek a své si řekl předseda FAČR Petr Fousek.

Jenže času na oklepání bylo málo. V neděli cesta zpět do Česka. Co se týče fyzické aktivity, hráči s nulovou či minimální minutáží měli trénink, zbytek se soustředil na regeneraci. Pak v pondělí předzápasová hodinka na trávníku v Edenu.

Ivan Hašek: Pod tlakem jsem pořád. Hráčům věřím, základem musí být emoce a touha po vítězství. Video: Sport.cz

Samozřejmostí bylo video a analýza od trenérů. „Všichni jsme viděli, že to byl průšvih. Ne že bychom neplnili to, co jsme si v kabině řekli. Ale počínali jsme si hrozně naivně. Skočili jsme Gruzii do pasti. Rozebrali jsme si to, abychom viděli, co bylo špatně. Ale pak už to musíte hodit za hlavu. Moc toho natrénovat nemůžeme, důležité je se připravit po mentální stránce,“ zdůrazňuje Coufal.

Právě 32letý obránce West Hamu je zástupce té nejzkušenější části reprezentace, která by měla v podobných chvílích zaskočit, být pravou rukou trenérů.

„Hned hrajeme další zápas, takže se musíme oklepat a už se soustředit na to, co bude. Ale abych byl upřímný, já osobně se přes Gruzii nepřenesu ještě hodně dlouho,“ konstatuje.

A co pohled hlavního kouče Haška?

„Mentálně jsme byli dole všichni, to ani nejde jinak být. Všichni přijali kritiku, svěsili hlavy, my taky. Každou minutou se snažíme, aby kluci byli v hlavě připraveni. Když je vidím, tak odhodlaní jsme všichni. Kritiku naprosto přijímáme, protože je oprávněná. Teď je na nás, abychom výkon napravili.“

Po nepovedeném Euru, kdy Češi skončili už po základní skupině, byla Gruzie další ránou pro tuzemského fotbalového fanouška. Šance na reparát přichází okamžitě. A navíc doma.