Hlavní obsah

Souček: Psychika je skvělá. Ustálí se to i ve West Hamu a trenér na mě bude sázet

Za novináři v neděli odpoledne dorazil už v modré teplákovce, protože po tiskovce si šel na předzápasový trénink vyzkoušet trávník v polské Vratislavi. Fotbalovou reprezentaci na něj Tomáš Souček vyvede jako kapitán v pondělním utkání Ligy národů proti Ukrajině. „Poslední dva zápasy jsem pyšný na celý náš tým. Věřím, že to i teď přeneseme na hřiště,“ zavelel reprezentační vůdce. Jeho odhodlání značí, že má po rozpačitých týdnech zase dobrou náladu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Souček po páteční výhře reprezentace nad Albánií háže vděčným divákům dres.

Článek

Vratislav (Od našeho zpravodaje) - S Ukrajinci se Češi střetli před měsícem v pražském Edenu, potom Souček zažil v klubovém pracovišti turbulentní období.

Nový trenér Lopetegui ho v sestavě West Hamu zkoušel v trochu jiné pozici. A Souček nezaujal. Vypadl ze základní jedenáctky, pak do ní kouč českého dlouhána instaloval znovu. Při návratu Souček skóroval a v polské Vratislavi se za perným obdobím ohlédl: „Věřím, že se to ustálilo a ještě ustálí.“

Bylo to náročné?

Tohle je fotbal. Jsme při něm nahoře i dole a může se to měnit ze dne na den nebo týdne na týden. Platí to v klubu i reprezentaci. Jako hráči se snažíme, ať vydržíme na vrcholu co nejdéle a odevzdáme maximální výkony. Všichni víte, že máme od léta nového trenéra ve West Hamu. Bylo hodně změn, ale věřím, že nám pomohl poslední výsledek (4:1 proti Ipswichi). Věřím, že mám dobrou pozici a trenér na mě bude sázet.

Liší se vaše úkoly ve West Hamu a národním týmu?

Je to dost jednoduché. Platí, že chci být platný na obou půlkách a v obou vápnech. Krýt hřiště ve středu pole, být prospěšný pro celý tým a být nápomocný jako vůdce. Celkově jsem spokojený s tím, jak v obou týmech hraju.

Atmosféru v reprezentaci zlepšila páteční výhra 2:0 proti Albánii. Souhlasíte?

Mé hodnocení bylo s klukama nebo i realizačním týmem velmi pozitivní. Když vezmu všechny aspekty – body, předvedená hra a v neposlední řadě i z pohledu fanoušků to bylo velmi úspěšné. Byl to skvělý večer české reprezentace. Když k tomu připočteme předchozí zápas proti Ukrajině, jsem poslední dva zápasy dost pyšný na celý náš tým. Věřím, že to v nás zůstane. Čeká nás důležitý zápas pro vývoj skupiny.

Na odpočinek máte s kolegy jen dva dny. Nebude to potíž?

Říká se v poslední době, že je toho na fotbalisty hodně. Je to ale víc o hlavě a psychické únavě. Po povedeném zápase je psychika lepší a únava jde stranou. Věřím, že celý tým se těší na zítřek. Všichni víme, jak jsme hráli v pátek. Psychika je skvělá a věřím, že to dostaneme i do našich nohou a budeme čerství na pondělní zápas.

Reprezentace poslední duely přechází na rozestavení 4-2-3-1. Vyhovuje vám to?

Systém znám z klubu, mám ho rád. Sedli jsme si k tomu, řekli si o nějakých principech na tréninku. Jde ale spíš o to, že zápasy vyšly nám všem, není to tolik o stylu. A navíc je dobře, že ho můžeme měnit a nejsme tolik čitelní pro soupeře. Nebudu odkrývat karty, s čím půjdeme na pondělní zápas. Je ale dobře, že máme víc stylů.

S čím vyrukují Ukrajinci? Pokud se v Lize národů nechtějí sesunout níž, měli by zvítězit.

Všichni známe sílu Ukrajiny a jejich individuální kvalitu. Jejich individuality hrají v top týmech, ukázaly to i v Praze. Jsem rád, jak jsme utkání v září zvládli. Bude o to těžší výkon zopakovat a najednou máme větší motivace to zvládnout. Body jsou pro ně stejně důležité jako pro nás. Ukáže se, kdo jak na tom bude v tabulce. Dost to napoví, jak kdo ve skupině skončí.

Ukrajinci při páteční výhře 1:0 proti Gruzii provedli dost změn. Nelišil se jejich styl?

Samozřejmě jsme viděli sestavu a porovnávali ji s tím, jak hráli proti nám v Praze. Viděli jsme pár změn i střípků na videu, které si ještě znovu večer pustíme. Na jejich poslední dva zápasy se zaměříme. Prozradím, že z toho bude vycházet příprava.