Hlavní obsah

Ronaldo nekončí, s Portugalskem chce další trofej

Fotbalista Cristiano Ronaldo v reprezentaci ještě nekončí. Již devětatřicetiletý Portugalec podle webu televizní stanice ESPN prohlásil, že o ničem takovém vůbec neuvažuje. Rodák z Madeiry nechybí v nominaci na úvodní zápasy Ligy národů, kterou hodlá vyhrát. Ronaldo zároveň ujistil, že kritika za výkony na mistrovství Evropy v Německu jej neznepokojuje.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Cristiano Ronaldo v dresu portugalské reprezentace

Článek

Před měsícem ohlásil konec kariéry jednačtyřicetiletý portugalský obránce Pepe. Jeho dlouholetý souputník v národním týmu je ovšem jiný případ. „Nikdy mě nenapadlo, že bych měl odejít z reprezentace. Právě naopak, jsem ještě více motivován než dřív a chci s Portugalskem vyhrát Ligu národů. Už jsme ji jednou vyhráli a chceme to zopakovat,“ poukázal Ronaldo na triumf v premiérové edici 2018/2019, tři roky po vítězství na evropském šampionátu ve Francii.

Portugalci ve čtvrtek nastoupí proti Chorvatům a v neděli se utkají se Skoty. Ronaldo uvedl, že dohady o jeho možném konci v národním mužstvu přinášejí akorát média. On sám prý cítí důvěru trenéra Roberta Martíneze. „Říkal, že nadále jsem přínosem pro národní tým. Pokud tomu tak už nebude, budu první, kdo se sbalí a odejde. Ale půjdu s čistým svědomím, protože vím, kdo jsem, co chci a co si můžu dovolit,“ ujistil populární CR7, který dal rekordních 130 gólů v 212 mezistátních zápasech.

Letošní šampionát v Německu mu nevyšel, z následné kritiky si ale vrásky nedělá. „Kritika je skvělá, protože pokud neexistuje, nedochází k pokroku. Vždy tomu tak bylo. Změní se to někdy? Nezmění. Snažím se tedy jít svou cestou, být co nejprofesionálnější, pomáhat co nejlépe svou profesionalitou a nejen brankami, asistencemi, disciplínou a příkladem. Fotbal je přece mnohem víc než jen dobře hrát nebo dát gól,“ řekl hráč klubu an-Nasr ze Saúdské Arábie.

Mnozí kritici podle něj nikdy nebyli ve fotbalové šatně. „Často se směju, že to je totéž, jako kdybych měl já hodnotit formuli 1. Nevím nic o pneumatikách, discích nebo hmotnosti auta… Je to však normální, a proto je pro mě kritika dobrá a být její součástí není žádný problém,“ poznamenal Ronaldo.