Hlavní obsah

Proháněl Real, nastupoval se psy. Král si Španělsko pochvaluje: Dokážu přinést větší intenzitu

Po dvou sezonách v Německu sáhl v létě k velké změně a odešel na hostování do španělského Espaňolu. Český záložník Alex Král zatím angažmá v La Lize hodnotí kladně. Dostává velký prostor, a i díky tomu se znovu objevil v národním týmu. Na Pyrenejském poloostrově zažívá i netradiční chvíle, třeba nástup k utkání po boku psů.

Sedí mi to, jsem nadšený. Alex Král si pochvaluje angažmá ve ŠpanělskuVideo: Sport.cz

Článek

Řeč je o víkendovém domácím duelu s Mallorkou, který celek z Barcelony vyhrál 2:1 a přerušil tím sérií tři nezdarů. Jelikož se Espaňol druhý rok po sobě zapojil do akce, která pomáhá opuštěným psům najít nový domov, vydali se fotbalisté k úvodnímu nástupu s netradičními parťáky.

„Žádného jsem si nenechal,“ usmívá se Král. „Vždy je ale fajn podpořit dobrou věc. Značka se odpromovala a snad psi najdou svůj domov,“ věří 26letý záložník.

V sobotním klání odehrál Král kompletních 90 minut. Stejně jako v pěti předešlých střetnutích. Trenér Manolo González na českého reprezentanta od startu sezony opravdu spoléhá, v lize ho do základu nepostavil jen v úvodním kole na půdě Valladolidu.

„Prostředí je jiné, než jaké jsem zažíval doteď. Hezké počasí, dobré jídlo. Není lehké změnit angažmá, přijít do nové země a učit se nový jazyk. Lidé v klubu a kolem mě mi však hodně pomáhají,“ vypráví Král.

Poslední dva ročníky v Německu neměl příliš povedené. Se Schalke spadl z bundesligy, následně ale odešel do Unionu Berlín, který si o sezonu dříve vykopal Ligu mistrů. V hlavním městě to měl Král jak na houpačce. Chvíli hrál pravidelně, jindy spíše dostřídával nebo se na trávník vůbec nepodíval. Samotnému Unionu se moc nedařilo a jen díky skóre se vyhnul baráži.

Nastala tedy změna a roční hostování ve Španělsku. „Když jsme se s vedením Espaolu bavili, bylo mi slíbeno, že budu nastupovat. Šanci jsem využil a věřím, že se mi bude dařit i nadále. Určitě mi Španělsko zatím sedí, pravda se ale ukáže později,“ popisuje.

Král střídá ve středu pole snad všechny pozice. Naskočí tam, kde ho zrovna trenéři potřebují a nejlépe využijí. Ze začátku hrál šestku či osmičku, teď i kvůli zranění některých parťáku alternuje ještě o něco výše, téměř na desítce.

„Trenér po mně chce stabilitu mezi obranou a útokem a také taktické zkušenosti. Dokážu přinést větší intenzitu v nábězích, která jinak chybí. Španělský fotbal je hodně o krátkých přihrávkách a v dnešní době je podle mě dobré najít určitý mix,“ nastiňuje Král.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Záložník Alex Král na tiskové konferenci české fotbalové reprezentace před říjnovými zápasy Ligy národů.

Každopádně v klubu si ho zatím oblíbili, snáší se něj chvála také od médií a expertů. Povedl se mu zejména duel na Atlétiku (0:0), zaujal i ve zmíněném víkendovém zápase s Mallorkou. Rovněž už se představil na Santiago Bernabéu, kde Espaňol dokonce od 54. minuty vedl. Domácí Real v sestavě se všemi velkými hvězdami včetně Kyliana Mbappého ale klání v závěru otočil a zvítězil 4:1.

„Jsem za podporu a reakce rád, je příjemné slyšet takovou zpětnou vazbu. Samozřejmě je velmi důležité mít dobré vztahy v klubu i s fanoušky,“ zdůrazňuje Král.

Pohodu by si chtěl přenést i do reprezentace. Minulý sraz se mu, podobně jako velké části národního týmu, nepovedl. V Gruzii byl stažen už o poločase a doma s Ukrajinou naskočil na závěrečných pár minut. Zároveň předtím scházel na letním Euru v Německu.

„Každý hráč chce být na Euru, mrzelo mě to. Na konci kariéry jde pak o hezkou vzpomínku. Návrat do reprezentace logicky beru pozitivně, těšil jsem se. Teď máme v hlavách jen to, co nás čeká. Tedy Albánie a pak znovu Ukrajina. Ke Gruzii se znovu vrátíme, až s ní v listopadu budeme hrát podruhé,“ shrnuje Král.