Hlavní obsah

Příběh jako z Hollywoodu. Inspirativní cesta kapitána Slavie může mít sladkou tečku

Inspirativní příběh fotbalového obránce Jana Bořila může skončit skokem do základní sestavy národního týmu. Nasazení třiatřicetiletého rafana proti Albánii v pátečním zápase Ligy národů se za aktuální konstelace jeví jako silně pravděpodobné. „Je dost zkušený na to, aby to zvládl,“ shodují se zkušení trenéři Dušan Uhrin mladší a Vlastimil Palička pro Sport.cz.

Já a MS? Je to sci-fi, ale budeme doufat, říká navrátilec do reprezentace Jan Bořil. Nominaci nejdřív nevěřilVideo: Sport.cz

Článek

Kouči národního týmu Ivanu Haškovi se výběr v zadních řadách dost zúžil. Kvůli zdravotním problémům vypadli David Zima, Jaroslav Zelený a Matěj Ryneš, pro duel s Albánií zůstane na tribuně kvůli trestu za žluté karty Ladislav Krejčí.

Co s tím? Při pohledu na současnou nominaci tíží českou reprezentaci pozice levého wingbeka, proto je pravděpodobnější, že Hašek sáhne po variantě se čtyřmi obránci v řadě. Defenzivní linii by mohli utvořit Vladimír Coufal, Martin Vitík, Tomáš Holeš a právě Bořil, který umí zahrát jako stoper či krajní obránce. „Což je jeho výhoda,“ míní Uhrin.

Ostatně čtyřobráncová formace přinesla Haškovu týmu poslední vítězství nad Ukrajinou. Pokud by chtěl stavitel národního mužstva sáhnout po rozestavení se třemi stopery, na pozici levého wingbeka by byli nejžhavější adepti Ondřej Zmrzlý a Milan Havel. A některého z nich Hašek těžko pošle do základní sestavy. Velmi překvapivá varianta by byla se zařazením Bořila na wingbeka a například Robina Hranáče do stoperské trojice.

Bořilův start je na každý pád reálný. Zarputilý obránce překonal těžké zranění kolena, kvůli němuž mu hrozil i konec kariéry. Teď po více než třech letech, poprvé od Eura v roce 2021, navlékne reprezentační dres.

„Neskutečný příběh, je matadorem Slavie. Překonal vážné zranění, sám vím, jak složité to bylo. Jezdil do Německa na stejnou kliniku jako já, na doporučení Davida Hovorky. Klobouk dolů před ním. Nikdo nevěřil, že se ještě vrátí k fotbalu. Teď je schopný hrát zápasy v Evropě, nejtěžší duely v lize. Nikdo takový tady dlouho nebude,“ smeká před ním klubový i reprezentační spoluhráč Lukáš Provod.

Bořil je momentálně ve velké pohodě, ostatně celá Slavia šlape. Zvládá i dva zápasy týdně. „Hraje stabilně v první jedenáctce za Slavii, která je v lize první. Takže proč by nemohl hrát v reprezentaci? Mají hrát hráči s formou. Nevím, koho jiného bych tam dal. Je zvyklý hrát přes nohu, umí útočit a udělat i v šestnáctce soupeře chaos,“ rozebírá Uhrin.

Proti Ajaxu v Evropské lize před týdnem Bořil seděl na lavičce, jinak ale nastupoval v nejtěžších zápasech sešívaných v základní sestavě. Například s Lille, v Razgradu, s Plzní nebo Spartou.

„Je zkušený a odolný v soubojích. Malou obavu mám z dynamiky a rychlosti, ale z osmdesáti procent jsem přesvědčený, že utkání zvládne. Je lídr, jen tak se z něčeho nepodělá. Věřím, že bude mít motivaci ukázat, že je v reprezentaci oprávněně. Je obdivuhodné, do jaké formy se dostal,“ říká Palička.

Kapitán Slavie může přinést do týmu i emoce, probrat ho. „Dokáže to vyhecovat. Je to takový zdravý blázen,“ usmívá se Uhrin. „Mentálně je správně nastavený. Ostatním může pomoct,“ přitakává Palička.