Hlavní obsah

Přes problémy s imunitou až do reprezentace. Nováček věnuje dres bráchovi

Prošel mládežnickými reprezentacemi, ale pozvánka do té seniorské mu stále unikala. Gólman Martin Jedlička aktuálně působící v Plzni se nakonec dočkal ve 26 letech. Gratulace přijímal od kamarádů, rodiny i spoluhráčů. A zároveň má jasno, že premiérový dres poputuje rovněž mezi příbuzné.

Dres z prvního reprezentačního srazu dám bráchovi. Vychoval mě, byl jako můj táta, má jasno Martin JedličkaVideo: Sport.cz

Článek

Konkrétně ho daruje nevlastnímu a o deset let staršímu bratrovi Jakubu Řezníčkovi, který aktuálně kope ligu za pražskou Duklu. „Choval se ke mně jak táta a s radostí mu dres předám,“ zdůrazňuje Jedlička.

„Má ze mě radost, od 15 let mě vychovával. Má radost, že se mi daří v Plzni, že se mi daří v Evropě, že mám pozvánku do reprezentace. Já mu přeji 100. gól, chybí mu už jen jeden. A pak to oslavíme třeba u dortu,“ usmívá se nováček v národním týmu.

Jedlička má za sebou relativně turbulentní poslední roky či měsíce. Plzni patří od července 2022, kdy se na západ Čech přesunul z Dunajské Stredy. V prvním týmu ale nedostával příležitost, takže se v lednu 2023 vydal hostovat do Bohemians. S Pražany vybojoval postup do předkola Konferenční ligy a v Ďolíčku zůstal chytat i na podzim.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Plzeňský brankář Martin Jedlička se ve 26 letech dočkal pozvánky do seniorské reprezentace.

Pak ale Plzeň prodala do Slavie dlouholetou jedničku Jindřicha Staňka a Jedličku si stáhla zpět. „Zaměřoval jsem se na Viktorku, abych se v ní prosadil. Když jsem přišel, měl jsem sen, že mi klub může pomoct dostat se do nároďáku. Tušil jsem, že to nebude hned, ale čekal jsem, že to časem přijde. A stalo se,“ líčí Jedlička.

Každopádně start aktuální sezony nebyl pro rodáka z Příbrami jednoduchý. Začátkem srpna absentoval kvůli zdravotním problémům.

„Měl jsem špatnou imunitu, což mě asi na měsíc zastavilo. Dostával jsem se z toho a jsem rád, že jsem zpátky. Zase mě do toho hodili, nebyl čas přemýšlet a už to všechno jede,“ líčí.

Jenže ani po návratu se do branky Plzně nejdříve nepodíval. Důvěru stále dostával zaskakující Marián Tvrdoň. Zlom nastal až koncem září v duelu na Slavii, kdy Tvrdoň chyboval a trenér Miroslav Koubek ho o poločase vystřídal. Mezi tři tyče poslal Jedličku a od té doby už se pozice brankáře ve Viktorii nezměnila.

Teď má před sebou Jedlička novou výzvu. Reprezentační. „Pracoval jsem, abych se sem jednou dostal, což se mi povedlo. Chci se ukázat v co nejlepším světle. Národní tým je nejvíc, co může být,“ hlásí. Těžko teď odhadnout, zda se dostane do branky v soutěžním zápase. Konkurenci má v podobě dalšího nováčka Antonína Kinského ze Slavie a ze současné trojice nejzkušenějšího Matěje Kováře, jenž ale v Leverkusenu moc prostoru nedostává.

Co ho ale nemine, to je rituál. Nováčci se nejčastěji ukazují v kolečku před úvodním tréninkem srazu. „Věřím, že míče už nosit nebudu. Něco ale rozhodně bude. S mnoha kluky se známe, s těmi staršími se budu muset ještě poznat,“ dodává Jedlička.