Hlavní obsah

Oslava, která vejde do dějin. Červ řval a mával rukama: Byl jsem v tranzu

Euforie po premiérové reprezentační trefě v podání Lukáše Červa se zapíše do kronik českého fotbalu. Tradičně emotivní plzeňský záložník zpoza vápna propálil v duelu Ligy národů ukrajinského brankáře Anatolije Trubina a na stadionu ve Vratislavi propukla neskutečná radost jednoho vzrůstem nevelikého muže. Červ pelášil přes celé hřiště k lavičce. Ječel, máchal rukama, řval. Slavil.

Gólovou oslavu si moc nepamatuju. Prostě jsem běžel, popisuje se smíchem Lukáš Červ.Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Vratislav (od našeho zpravodaje) - V národním týmu se 23letý pracant představil počtvrté, zatím neprohrál. A remízu 1:1 s Ukrajinou si zapamatuje navždy.

Co se vám honilo hlavou, když míč skončil v síti?

Vůbec jsem nevěděl, co se děje. Kluky na hřišti jsem tam nechal a běžel za těmi, co byli na lavičce. Vůbec jsem nepřemýšlel, měl jsem úplně prázdnou hlavu. Gól si ještě pamatuju, pak jsem ale byl v tranzu. Jsou to krásné a neuvěřitelné pocity. Škoda, že zápas nebyl s vítězným koncem, ale to vůbec nic nemění na tom, jak si branky vážím.

Běžel jste sám, zbytek týmu i s ohledem na zraněného ležícího protihráče zřejmě pořádně nevěděl, co se děje.

Hrany (Robin Hranáč) na lavičce se mi hned smál, že mě zachránil. V tu chvíli mi to bylo úplně jedno. Byl jsem rád, že jsem dal gól. Jak říkám, se třemi body by to bylo ještě o trošku sladší.

Nebál jste se, že branka nebude kvůli případnému faulu platit?

Chvilku se to asi řešilo, ale uznali ji, takže v pohodě. Soustředil jsem se, abych míč trefil čistě, což se mi povedlo. Super.

V lednu přesun do Plzně, tažení Evropou, navíc čekáte potomka.

Je to skvělý rok. Ale po oznámení, že budu táta, jsem tolik nebláznil. To bylo spíše vnitřní štěstí. (úsměv)

Říkají o Červovi
Trenér Ivan Hašek: „Emoce z něj to stříkají a lítají. Gól byl odměněnou za zápas, jak odehrál. Jde nahoru a není všem dnům konec, má před sebou díky emocím velkou kariéru. Je vidět, že si sedli v záloze s Tomášem Součkem. Rozumějí si, koukají po sobě. Když jeden vyjede, druhý zůstává. Organizace hry se zlepšila, přinesl obrovskou energii do týmu.“
Kapitán Tomáš Souček: „Jsem za něj rád. Jsou to tři zápasy, co jsem s ním ve středu pole odehrál. Musím je i se Šulcíkem pochválit, jak jsou poctiví, běhaví a zároveň fotbaloví. Myslím, že máme střed pod kontrolou, mohli bychom růst spolu. Za jeho gól jsem samozřejmě rád, vždycky je dobrý pro sebevědomí. Už jsem slyšel nějaké posměšky, že by měl zlepšit oslavu. Je to dobrý kluk a výkony v klubu i tady si místo zaslouží.

Stáváte se pevnou součástí národního týmu, poslední duely nastupujete v základu. Asi významný posun v kariéře, viďte?

Je to krásné. Trenéři nám pořád opakují, že je nás tady 25 a jsme jeden tým. Teď byla nějaká sestava, příště tam může být jedenáct jiných frajerů. Jsme parta, musíme táhnout za jeden provaz.

Pomáhá vám spolupráce s Tomášem Chorým a Pavlem Šulcem, se kterými se dobře znáte z Plzně?

Když neberu jenom základní jedenáctku, tak nás tady celkově bylo hodně Plzeňáků. Potkali jsme se na srazu i s Čorem (Tomášem Chorým), který už je tedy ve Slavii. Na hřišti si sedíme, třeba Šulcík s Čorem úplně skvěle. Ale není to jenom o nás, ale o celém týmu, abychom se navnímali, pracovali a bylo to lepší a lepší.“

Hráč Ukrajiny je po srážce se Součkem ve vážném stavu. Český kapitán si na něj hned bral číslo.Video: Sport.cz

Vnímáte, že v týmu je teď jiná energie, než jak to vypadalo po průšvihu a prohře 1:4 v Gruzii?

Starší kluci v kabině si vzali slovo a něco k tomu řekli, jak už bylo několikrát zmiňováno. Věděli jsme, že takhle to dál nejde. Musíme makat, na hřišti se odrazit od jednoduchých věcí, aby byla vidět energie a šťáva. Zvládat souboje, a pak se ukáže i fotbalovost. Musíme každý zápas začínat od nuly a na tom stavět.

Najednou se sedmi body vedete skupinu.

Po Ukrajině mohla být naše pozice ještě o dva body lepší. Když člověk padne na dno, vždycky se z něj dá odrazit. Věřím, že pomyslné dno byla Gruzie a můžeme jít krůček po krůčku dál. Věříme, že to v listopadovém srazu dotáhneme. Budeme bojovat.