Hlavní obsah

Neskutečný závěr souboje fotbalových trpaslíků. Šílený zápas, píší aktéři

Zápasy papírově nejslabších reprezentací v Lize národů možná nenabízejí nejkvalitnější fotbalovou podívanou, rozhodně ale není nouze o poutavé příběhy a dramata. Po historickém triumfu San Marina zaujal tentokrát infarktový závěr střetnutí mezi Gibraltarem a Lichtenštejnskem (2:2).

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Gibraltaru se radují z branky v rámci Ligy národů proti Lichtenštejnsku.

Článek

„Naprosto šílený zápas s celkem 15 žlutými kartami a vyloučením hráče Gibraltaru,“ shrnuje nedělní duel oficiální web lichtenštejnské fotbalové asociace. Ano, emocí a zvratů si diváci zejména v posledních minutách užili požehnaně.

Nejprve se v 82. minutě ocitl nešťastně na zemi hostující obránce Niklas Beck a nešikovně s sebou stáhl domácího Jaidena Bartola. Jelikož ke kontaktu došlo přesně v rohu pokutového území, estonský sudí Kristo Tohver odpískal penaltu. K té se postavil zkušený domácí kapitán Liam Walker, na gólmana Benjamina Büchela ale nevyzrál. Stále platil stav 1:1.

Jenže v nastavení se začaly dít věci.

V 92. minutě propukla ohromná radost na straně Lichtenštejnců. Po kombinaci středem hřiště a nedorozumění v domácí obraně skóroval Aron Sele. Hráči Gibraltaru mohutně protestovali, obránce Louie Annesley to dokonce odnesl žlutou kartou. A rozhodčí Tohver nakonec po konzultaci s videem opravdu branku kvůli ofsajdu neuznal.

Slavit se tak začalo na druhé straně. Julian Valarino odcentroval a James Scanlon poslal hlavou Gibraltar do vedení. Pro 17letého mladíka, který nastupuje za mládežnické týmy Manchesteru United, šlo o první gól v seniorském národním týmu.

„Je to pro mě významný okamžik. Byl to opravdu úžasný pocit, ale emoce trochu utnula krutá rána v závěru. Zápas jak na horské dráze,“ hodnotil duel Scanlon, jenž se stal také historicky nejmladším střelcem elitního výběru Gibraltaru.

Jak už ale naznačil, utkání dostalo ještě jednu zápletku. Ve 12. minutě nastavení chtěl zmíněný Valarino dostat míč z prostoru před bránou do bezpečí, zachoval se však tak nešikovně, že Tohver za pomoci videa odhalil dotek ruky. Penalta. Míč si vzal kapitán hostů Nicolas Hasler a srovnal na konečných 2:2.

Lichtenštejnci tak po úvodní prohře se San Marinem, které si tím připsalo první soutěžní výhru v historii, získali premiérový bod do tříčlenné skupiny D1. Stejně je na tom Gibraltar a vedoucí příčku zatím hájí díky zmíněnému triumfu San Marino. Vítěz skupiny postupuje přímo do Ligy národů C, druhé mužstvo čeká baráž.