Hlavní obsah

Někteří na to kašlou! De Bruyne se po bolestivé prohře pustil do spoluhráčů

Pondělní porážka s Francií v Lize národů ho hodně žrala. Kapitán belgické fotbalové reprezentace Kevin De Bruyne po zkaženém duelu (0:2) nešetřil kritikou. „Někteří hráči se na zápas vykašlali,“ zlobil se. Belgie se dokonce bojí, zdali nejlepší fotbalista v zemi nedá nároďáku brzy košem.

Foto: Profimedia.cz

Zklamaný Kevin de Bruyne

Článek

Po závěrečném hvizdu si třiatřicetiletý záložník měl co říct se sportovním ředitelem mužstva Frankem Vercauterenem. Belgická média mají za to, že konverzaci zakončil větou „končím“. Následně se vydal prohodit pár slov se soupeřem Kylianem Mbappém, jen aby zamířil před novináře a ostře sepsul celé mužstvo.

„Byli jsme daleko horší. Nemám k tomu co dodat. Prohrávali jsme, potřebovali dát gól, a stejně to vypadalo, že hrajeme na šest obránců. Někteří prostě neplnili úkoly,“ čertil se středopolař Manchesteru City.

Tím ale zdaleka nekončil. „Musíme se zlepšit. Ve všem. Naším standardem musí být top výkon. Ti, kdo se s tím nesrovnají, prostě nejsou dost dobří. Zároveň je potřeba pokaždé odvést maximum, na utkání se nevykašlat. Ani toho nejsou někteří schopni,“ pokračoval nasupeně.

Paniku ohledně možného uzavření De Bruyneho reprezentační kariéry se snažil mírnit kouč Domenico Tedesco. „Chápu Kevinovo zklamání. Je to vítězný typ. Jestli skončí? O tom se teď nebudu bavit. Všichni se musíme uklidnit,“ pravil trenér Belgie.

Kreativní záložník platí za jednoho ze členů belgické „zlaté generace“, která ale nikdy nic nevyhrála. Jejím největším úspěchem asi navždy zůstane bronzová medaile z mistrovství světa v roce 2018. Tehdy skvěle hrající parta okolo De Bruyneho, Romela Lukaka či Edena Hazarda v semifinále ztroskotala na mistrovské Francii.

V současnosti prožívá Belgie fázi obměny a pozvolný ústup ze slávy. Sice pořád patří mezi nejobávanější celky Evropy, ale například na posledním mistrovství světa v Kataru se ani neprocpala ze skupiny. Tehdy De Bruyne rozčeřil mediální vody prohlášením, že „tým na titul nemá, protože je moc starý“.

I tak se ale Belgičané drží mezi elitou v současném ročníku Ligy národů, ve druhé skupině áčkové ligy. Po výhře nad Izraelem a prohře s Itálií má na kontě zatím tři body.