Hlavní obsah

Na Čechy vyprodáno za deset minut! Fotbal v Gruzii zažívá obrovský boom

Na Euro dorazily desetitisíce Gruzínců. Spousta z nich dala poslední peníze, aby byla u premiérové účasti gruzínských fotbalistů na ME. Po turnaji je doma vítali jako národní hrdiny, hlavní hvězdu Chviču Kvaraccheliju mají za Boha. Fotbal v zemi pod Kavkazem zažívá obrovský boom.

Foto: Profimedia.cz

Gruzínec Chviča Kvaracchelja se probíjí přes českou obranu na fotbalovém Euru.

Článek

Tbilisi (od našeho zpravodaje) – Další důkaz? Sobotní zápas s Českem v rámci Ligy národů (výkop v 18 hodin českého čau) je vyprodaný. Sedmadvacet tisíc vstupenek zmizelo během 10 minut.

„Při prodeji lístků vypuklo absolutní šílenství, skoro každý fanoušek v Tbilisi chtěl vidět tenhle zápas. Vyprodal by se i padesátitisícový stadion Dinama Tbilisi. Na něm se ale přestavují dva sektory, UEFA tam nedovolila hrát,“ řekl Sport.cz reportér gruzínské televize Irakli Imedadze.

Sobotní zápas se odehraje na skromnějším 27tisícovém Mikheil Meskhi Stadium. Poslední rekonstrukcí prošel před Eurem do 21 let před dvěma lety. „Jsme na něj pyšní, ale raději bychom hráli na větším Národním stadionu. Fotbal v Gruzii zažívá neskutečný boom. Každý si myslí, že minimálně bod je proti Česku povinnost,“ podotýká gruzínský reportér.

„Gruzínský fotbal šel v posledních letech hodně nahoru. Velká pozornost je věnována mládežnickým akademiím, což přináší výsledky. Řada hráčů z gruzínské ligy působí na atraktivních adresách do Evropy,“ doplňuje gruzínský útočník Zviad Načkebija, který od ledna působí ve Zlíně.

„Po úspěšném Euru nastala v Gruzii úžasná situace. Nikdy jsem neviděl tak šťastnou zemi, lidé vítali fotbalisty, ulice byly plné lidí, gruzínská reprezentace přinesla lidem štěstí,“ dodává 25letý Nečkebija.

Vzájemný zápas s Čechy na nedávném Euru skončil 1:1, nicméně nešlo si nevšimnout vyšší individuální kvality Gruzínců. Není divu, mnozí hráči působí na prestižních evropských adresách. Hlavní hvězda Chviča Kvaracchelija v Neapoli, útočník Georges Mikautadze v Lyonu, gólman Giorgi Mamardašvili ve Valencii (od příští sezony přestoupí do Liverpoolu), záložník Giorgi Čakvetadze ve Watfordu. Všichni čtyři se Čechům postaví i v Tbilisi.