Hlavní obsah

Laci je nepostradatelný pro Spartu i reprezentaci, tvrdí expert na albánský fotbal

Jen si na sebe vezme jiný dres. Namísto sparťanského si přes hlavu přetáhne triko albánské reprezentace. A sedne si do kabiny hostů. Jinak se pro záložníka Qazima Laciho v pátek večer nic nezmění. Na stadionu, kde nedávno parádním gólem pečetil výhru Sparty nad Salcburkem v Lize mistrů, se postaví některým spoluhráčům z Letné v duelu Ligy národů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Qazim Laci ze Sparty nechybí v nominaci Albánie na duel Ligy národů proti Česku.

Článek

„Qazim se osvědčil ve Spartě i v reprezentaci, místo v základu má v obou týmech. Nestřílí třicet gólů za sezonu ani neoslní slalomem přes čtyři hráče. Pro trenéry je ale nepostradatelný pro svoji spolehlivost a vitalitu,“ říká Beni Simitči, jenž albánský fotbal výborně zná. Rodák z Kosova, který dlouhé roky působil v tuzemském futsale (s pražskou Spartou získal titul a postoupil s ní do Ligy mistrů), komentuje pro albánský sportovní kanál dění z albánské a kosovské ligy.

Laciho prý mají albánští fanoušci rádi, nicméně klasickou hvězdou pro ně není. „Jeho práce pro tým je super, celý Balkán ale oslavuje ty, kteří střílí góly,“ tvrdí Simitči. Favoritem pátečního zápasu jsou podle něj Češi, přestože na nedávném Euru zanechali příznivější dojem Albánci. Do Prahy s nimi přiletěl i Laciho parťák ze Sparty, útočník Indrit Tuci, jenž může zažít reprezentační premiéru. Nebude však u toho kapitán Djimsiti, který se nestihl dát do pořádku po zranění z utkání Ligy mistrů v dresu Atalanty Bergamo.

„Zářijová domácí prohra s Gruzií se nečekala, fanoušky zklamal vlažný výkon. Uvidíme, jestli se albánský celek na Letné zlepší,“ dodává Simitči. Dva dny před zápasem k němu dorazili albánští novináři a tamní televizní štáby. Zástupcům médií ukázal Prahu a poskytl jim rozhovor směrem k pátečnímu utkání. Výhradně však o albánském týmu.

Foto: Jan Tauber

Beni Simitči

„Je totiž české mužstvo vůbec nezajímá. Že není v nominaci Patrik Schick neřeší. Zajímá je jen Albánie. Dokola spekulují, jaká bude sestava. Teď jsou ale v koncích, protože trenér Sylvinho je tajemný víc než kdy jindy. Nenaznačil vůbec nic,“ podotýká Simitči.

V zářijovém utkání s Ukrajinou měl v Edenu soupeř domácí prostředí. Fanoušci Ukrajiny byli na stadionu v drtivé přesile. Podle Simitčiho nehrozí, že se něco podobného opakovalo v pátečním duelu. „Češi budou mít domácí prostředí. Tolik Albánců, jako bylo v Edenu Ukrajinců, v hledišti určitě nebude. Vidím to maximálně na čtyři tisíce,“ myslí si Simitči.