Hlavní obsah

Kinský: Počítají se zápasy, ne nominace. Derby v reprezentaci rychle opadne

Strmý vzestup brankáře fotbalové Slavie Antonína Kinského pokračuje. Ještě na jaře chytal v Pardubicích, teď se rozkoukává na prvním srazu reprezentace. „Nominace je fajn, ale pořád je to jméno na papíře. Člověk dělá fotbal proto, aby hrál zápasy,“ říká Kinský, se kterým se minulý týden divoce šibovalo. Ve středu byl oznámen v nominaci jednadvacítky, v pátek se posunul do áčka. Mezitím chytal proti Ajaxu v Evropské lize (1:1) a o víkendu pak vítězné derby se Spartou (2:1).

Po výhře v derby se mi na reprezentační sraz jelo líp, těšilo nováčka Antonína Kinského Video: Sport.cz

Článek

Po vyhraném derby jste musel přijet dobře naladěn, že?

Musím říct, že se mi sem hned jelo líp. Nebylo by příjemné sem dorazit s tím, že jsme derby nezvládli. Jsem rád, že jsme vyhráli i vzhledem k situaci v tabulce. Hodně jsme si pomohli. Panuje spokojenost.

Je setkání se sparťany v národním týmu pikantní?

Zůstal tu jen Martin Vitík, jinak jsou tu bývalí hráči Sparty. Řekl bych, že to rychle opadne. Nebude to tak horké.

Jak jste reagoval, když pozvánka přišla?

Měl jsem radost, že v nominaci jsem. Je to vyústění celé situace, ve Slavii se nám daří. Těším se na celý sraz.

Je pro vás reprezentace víc než zápasy v Evropské lize?

Jedna věc je nominace, druhá start za nároďák. Jsem rád za zápasy v Evropské lize, panuje tam skvělá atmosféra, jsou to nádherné zážitky. Je to zkrátka věc, pro kterou pracujete. Nominace je fajn, ale pořád je to jméno na papíře. Člověk dělá fotbal proto, aby hrál zápasy.

Původně jste figuroval v nominaci jednadvacítky. Jak jste vnímal změnu během dvou dnů a posun do áčka?

Byl jsem v kontaktu s trenérem (Radkem – pozn. aut.) Černým, který je zároveň trenérem brankářů ve Slavii. Měl jsem nějaké informace. Věděl jsem, že budu v nominaci jednadvacítky a že ta možnost (nominace do áčka – pozn. aut.) existuje. Neřešil jsem, jak se to vyvine dál. Je to věc trenérů, extra jsem se o to nestaral.

Sestřih zápasu Slavia–SpartaVideo: LFA

V jednadvacítce byste jistě chytal, v áčku zůstává vaše vytížení otázkou. Co je pro vás lepší? Chytat za jednadvacítku, nebo být v áčku i třeba jako náhradník?

Vždycky budu preferovat hrát. Je jasné, že áčko je víc než jednadvacítka. Ale je fajn, že je to na trenérech. Nikdo se mnou neřešil, jestli chci být tam, nebo tam. Oni rozhodli, což je lepší. Nemusel jsem si vybírat, ale člověk bude vždy preferovat být na hřišti.

Tušíte, jakou pozici budete v áčku mít?

Zatím ne. To je čistě na trenérech, jsme tu chvilku. Všichni se budeme na tréninku snažit přesvědčit, že do brány patříme. Na druhou stranu nejsem naivní, času do zápasu moc není. Každopádně musím být připravený na zápas a čekat, jak se trenéři rozhodnou.

Na posledním reprezentačním srazu jste v jednadvacítce utrpěli debakl 0:5 v Dánsku. Ovlivnil vás tento zápas?

Ne, vůbec. Takový zápas jednou za čas přijde, i když si ho nepřejete. Bylo to horší tím, že šlo o reprezentaci. Je důležité si z toho něco vzít, ale pak to vypustit z hlavy, protože každý zápas je jiný. To, co bylo, nemá vliv na přítomnost. Vždy se musíte soustředit na dané utkání.

Co vám dávají zkušenosti v Evropské lize? Co se u vás změnilo?

Ani jsem nad tím nepřemýšlel. Tím, jak jdou zápasy rychle po sobě, má člověk čas tak na hodnocení a už se začíná připravovat na další duel. Snažím se z každého utkání něco vzít a hned přenést do toho dalšího. Asi to nedokážu úplně pojmenovat. Zápasy jsou samozřejmě jiné, než jsem byl dosud zvyklý v Pardubicích nebo předtím ve Vyškově. Nastavený jsem pořád stejně, ale sledovanost je jiná. Je to zkrátka Slavia.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Slavie Praha Antonín Kinský

Hodně se zapojujete do rozehrávky, zdá se, že občas i docela riskujete. Nebojíte se někdy chyby?

S klukama se o rozehrávce často bavíme, například s Davidem Zimou. Víme, co od sebe čekat. Když ta situace nastane, snažíme se ji řešit bezpečně, zároveň konstruktivně a fotbalově. Jak říkám, zvykli jsme si na sebe. Platí to pro celou defenzivu. Hrajeme dobře jako celý tým.

Váš táta má pět startů za národní tým. Co říkal na vaši nominaci on? A jak moc vaše výkony rozebíráte?

Scházíme se často a bavíme se. Jsem rád, že máme společné téma. Cítím, že má radost a že je po zápasech spokojený. Nemá důvod být nespokojený, vždyť jsme dlouho neprohráli. A ani si přesně nevybavuji, co říkal. Ale asi taky něco ve smyslu, že se počítají zápasy, ne nominace.