Hlavní obsah

Kapitán Němců jde proti proudu: Asi budu trochu neoblíbený

Kalendář bobtná, zápasy přibývají, zátěž pro hráče se neustále zvyšuje. Tohle všechno ve fotbalovém světě v posledních týdnech hodně rezonuje. Kupí se názory, že utkání už je moc. Hráči i trenéři si stěžují, dokonce se mluvilo i o stávce. Opora Bayernu Mnichov a kapitán německé reprezentace Joshua Kimmich šel ale proti proudu: chce hrát všechno.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Záložník Bayernu Joshua Kimmich (vpravo) se spoluhráčem Konradem Laimerem

Článek

Kimmich o žhavém tématu promluvil na srazu německé reprezentace, kterou v pátek čeká utkání v Lize národů v Bosně a Hercegovině. „Udělám ze sebe asi trochu neoblíbeného, protože jsem ten, který pořád rád hraje a má rád hodně zápasů. Teď se těším na utkání Ligy národů,“ vyznal se Kimmich.

S Bayernem je zvyklý hrát tři soutěže, do toho reprezentace. Běžně absolvuje přes padesát zápasů za sezonu. Nabízí odlišný pohled než třeba hvězdný španělský záložník Rodri z Manchesteru City, který narvanou termínovku kritizoval a zmínil i možnost stávky. Krátce poté si přivodil těžké zranění kolena a sezona pro něj skončila.

Odpadají i další hráči. Řeší se, jaký vliv na velký počet zranění má právě zvyšující se počet zápasů. „Ve fotbale přijdou zranění vždy. Kádry se ale také rozšiřují, můžete častěji střídat. Dávám přednost anglickým týdnům před těmi normálními s jedním duelem. Když jste na hřišti, tak je to zkrátka větší zábava. Mnoho těžkých zranění jsou často nešťastné nehody,“ přemítal devětadvacetiletý záložník či krajní obránce.

„Svalové problémy ale také jistě souvisí se zvyšujícím se zatížením,“ uznal nakonec Kimmich, že zdraví ovlivňuje i nabitý kalendář.

Jeho hlas je zatím nejsilnější z opačného úhlu, než který reprezentují Rodri, Pep Guardiola, jeho trenér v Manchesteru City, nebo kouč Realu Madrid Carlo Ancelotti. Ti hráče chránili. „Lidé říkají, že hráči a trenéři si nemají stěžovat, když berou takové peníze. Ale jde o zdraví,“ uvedl Guardiola.