Hlavní obsah

Hašek po výhře: Mám chuť pokračovat. Měli jsme představu, že budeme dál

Často stál u lajny, podporoval podřízené a tleskal. Po zápase si mohl oddechnout. Čeští fotbalisté v úterní Lize národů porazili Ukrajince 3:2, což Ivana Haška zřejmě udrží na reprezentační střídačce. „Odvolání ale může přijít kdykoli i po vítězství,“ nevzrušeně líčil trenér národního týmu.

Mám chuť pokračovat, říká Ivan Hašek. Tým má charakter, to je ta nejdůležitější stránka.Video: Sport.cz

Článek

Úspěšná gólová přestřelka v pražském Edenu znamená jeho první soutěžní výhru po lednovém nástupu. Přišla v pátém zápase. A po víkendové ostudě 1:4 v Gruzii.

Prospělo týmu šest změn v sestavě, které jste udělal?

Kdybychom nevyhráli, byli bychom kritizovaní ještě víc. Předchozí zápas nebyl dobrý, to všichni víme. Patří klukům poděkování, co se týče nasazení, bojovnosti a obětavosti.

Jak bylo složité vynechat ze základní sestavy největší ofenzivní hvězdu Patrika Schicka?

Bylo to těžké rozhodnutí pro celý realizační tým. Zápas v Gruzii nejen jemu, ale i dalším hráčům nevyšel. Patřil mezi kluky, které jsme nechali na lavičce. Jsem rád, že se on i další zapojili v průběhu do hry a dohráli jsme zápas do vítězného konce.

Při nastavení jste ale musel trnout, viďte?

Tam už to bylo hodně emočně vypjaté. Tyhle zápasy mají grády. Pro nás trenéry je to až za hranou, ale lidi to mají rádi. Bylo tam hodně rohů a standardek. Musíme se podívat, jak to vypadalo, ale jsme rádi za tři body.

Poprvé od března jste hráli se čtyřčlennou obranou, na stopery jste postavil Vitíka s Krejčím. Vysvětlíte?

Vycházeli jsme z předchozího zápasu v Gruzii. U některých hráčů byla určitá únava. Obránci Hranáč se Zimou toho ve sprintu odběhali nejvíc a měli určitou svalovou únavu. Snažili jsme se, aby hráči hráli v nějaké součinnosti, jak se znali v klubech. Proto jsme zvolili takovou sestavu. A na levém halfbeku nám třeba zůstal jen Zelený, který hrával ve Spartě na stoperu nebo čtvrtém místě v obraně.

Kromě Krejčího ostatní hráči z pole mají v klubech pravidelné vytížení. Je to návod pro další složení sestavy?

Snažili jsme sestavu neposkládat podle toho, kolik kdo hraje, ale podle toho, jak jsou na sebe hráči zvyklí. Někteří nehrají stabilně, třeba i Vitík nehraje ve všech zápasech Sparty. Coufal se Součkem nehráli v základu poslední zápas za West Ham. Neberu to tak, kdo v jaké formě přijede. Sledujeme samozřejmě minutáž, ale takový Lingr třeba nikdy nezklamal, i když skoro celou sezonu proseděl. Víme, že když do dáme do hry, vždy ji oživí.

Dva góly dal Pavel Šulc. Může na něm reprezentace stavět?

Ukazuje to už v Plzni, ale ještě má na čem pracovat. Je to hráč budoucnosti, když vidím penzum práce, kterou dopředu i dozadu odvede. Je to o sbírání zkušeností v těžkých zápasech a v budoucnu bude stabilním členem sestavy, když zůstane zdravý.

Co si lze přenést po výhře do dalších zápasů?

Samozřejmě vím, kde máme nedostatky. Nemáme nějakou tvář, kterou bychom si nasadili. Možná jsme si mysleli, že budeme hrát v pěkně upraveném saku. Místo toho musíme nasadit montérky a zápas odbojovat. To jsou naše přednosti, kterými můžeme nahradit některé jiné herní kvality.

Asi tušíte, co by nastalo po dalších neúspěchu. Cítíte, že máte další týdny klid na práci?

To (odvolání) může přijít kdykoli, i když vyhrajete. Jsem zvyklý z arabského světa na to, že když se nevyhraje, musíte se zodpovídat. Naučil jsem se s tím žít. Spíš mi to dodává energii, zápasy mají ještě větší grády.

U týmu zřejmě setrváte. Nepředstavoval jste si ale, že ve vývoji bude dál?

Někdo teď tvrdil, že jsme měli týden na přípravu, ale měli jsme dva tréninky před Gruzií. Po ní jsme byli dobití. Přístroje nám ukazovaly, že tréninky nemůžou být dlouhé. K tomu jsme cestovali. Bylo to hodně o teorii, videích a rozhovorech s hráči. Ale máte pravdu, že bychom byli rádi někde dál. Já to vím. Možná jsme měli představu, že budeme dál.

Šéf svazu Petr Fousek vám v televizním rozhovoru nevyjádřil jednoznačnou důvěru. Jak to vnímáte?

Jestli tady zůstanu, není jen otázka na Petra Fouska, ale na celý výkonný výbor. Pokud by nás odvolali, život půjde dál.

Předseda vás naopak pochválil za reakci po propadáku. Na čem pracovat do dalšího srazu?

Musíme si připravit některé věci, co se týče teorie. Na to prostor je. Chceme, aby byl progres větší. Nemělo bychom odstoupit od nasazení a jízdy, která tam byla. K tomu musíme přidat některé další věci, o kterých jsme přesvědčení, že mužstvo může mít.

A možná prostá otázka: Vy vůbec chcete u týmu zůstat?

Mám chuť pokračovat. Na mistrovství světa povede cesta dlouhá. Dostali jsme na úvod facku, co se týče výkonu, emocí a celého projevu. Pamatuju si, že jsem je dostával jako hráč, a záleží, jak se z toho rychle dostanete. Věřím, že se z toho tým dostane. Charakter je v tomhle nejdůležitější.