Hlavní obsah

Hašek chválil sedřené Čechy. Chtěli jsme střídat o půli, ale kluci říkali, že vydrží

Aktualizováno

Klidný Kovář. Emotivní Červ. Pracující kanonýr Kliment. Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek měl po utkání s Ukrajinou dost důvodů ke chvále. Remíza 1:1 v polské Vratislavi pošoupla Čechy do čela Ligy národů skupiny B. Asi víc než výsledek ho těšil přístup jeho sedřených hochů. „Měli jsme připravené, že už o poločase budeme někoho střídat. Kluci řekli, že ještě chvilku vydrží,“ přibližoval reprezentační kouč.

Někdy je potřeba dostat facku, která vás nakopne. Všichni táhnou za jeden provaz, těší Ivana HaškaVideo: Sport.cz

Článek

Vratislav (Od našeho zpravodaje) - Češi v ukrajinském azylu dokonce sahali i po třech bodech. Přísně písknutá penalta za Krejčího ruku ve druhé půli jim ale výhru vzala. „Takové penalty škodí fotbalu,“ utrousil Hašek.

Takže remízu neberete?

Bod je pro oba týmy spravedlivý, i když jsme byli blíž my třem bodům. Měli jsme větší xG i víc šancí. Zápas se hrál ve velké intenzitě, a zejména v první půli byly chvíle, kdy se běhalo nahoru dolů. Bylo to náročné na fyzičku jen po dvou dnech volna. Musím hráčům poděkovat za poctivý a velmi zodpovědný výkon.

Tři dny po výhře 2:0 jste v sestavě vyměnil jediného hráče. Osvětlíte, proč v obraně nenastoupil Tomáš Holeš?

Cítil trochu únavu a zadní stehenní sval. Není to ale nic, co by mu dál bránilo hrát v lize. Nechtěli jsme riskovat zranění, aby i nám třeba chyběl v listopadu. Co se týče únavy, i Ukrajincům v tom tempu ubývaly síly. Naši střídající hráči, co přišli na hřiště, ale výborně zapadli do týmu. Třeba Kliment ukázal, jakou má formu. Škoda že nerozhodl. Byla ale paráda, jak pracoval směrem dozadu.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Ivan Hašek při utkání reprezentace v polské Vratislavi proti Ukrajině.

Pojďme k dalším jednotlivcům. Dokážete se vžít do pocitů Lukáš Červa, který se poprvé trefil v reprezentaci?

Dokážu, je to nádhera. Emoce z něj to stříkají a lítají. Gól byl odměněnou za zápas, jak odehrál. Jde nahoru a není všem dnům konec, má před sebou díky emocím velkou kariéru.

Co přináší týmu fotbalově?

Je vidět, že si sedli v záloze s Tomášem Součkem. Rozumějí si, koukají po sobě. Když jeden vyjede, druhý zůstává. Organizace hry se zlepšila, přinesl obrovskou energii do týmu.

Co brankář Matěj Kovář? V Leverkusenu vysedává na střídačce, ale v nároďáku působil sebejistě.

Má klid v sobě. Věří si, i když nechytá. Přišel za námi s tím, že je v pohodě. Je to vidět i na tréninku. Dostal přednost před ostatními a potvrdil výkony, že je jednička. Má klid, což my někdy u jeho situací nemáme (usměje se). Je to ale jeho přirozená věc, pomáhá nám rozehrávkou. Má silnou pravou i levou nohu.

Po zářijovém výbuchu 1:4 v Gruzii padl tým na hubu. Čím to, že se najednou tak vzchopil?

Občas je potřeba dostat pořádnou facku, abychom se nakopli. A až skupinu dohrajeme, věřím, že budeme mít jistou baráž o mistrovství světa. Sedli jsme si na zadek všichni. Změna nenastane jinak než poctivým výkonem. Nejen těch 11 hráčů na hřišti, ale i všichni ostatní s nimi táhnou za jeden provaz.

Gólovou oslavu si moc nepamatuju. Prostě jsem běžel, popisuje se smíchem Lukáš Červ.Video: Sport.cz

Napadlo vás, že do listopadového dvojutkání půjdete z prvního místa v tabulce?

Když hrajete fotbal, chcete vždycky vyhrát. Získali jsme sice čtyři body, ale nejdůležitější je, že to máme ve svých rukách. Záleží na nás a nemusíme čekat na ostatní zápasy.

Posouvá se tým?

Cítím, že po zářijové zápasu s Ukrajinou (3:2) má tým nový impuls. Nakoplo nás to. Je nutné to držet a nepadat dolů. Nejde jen o výsledky, ale i výkony, které byly velmi slušné. Čekají nás zase těžké zápasy v Albánii a doma s Gruzií. Předtím zase bude spousta zápasů českých klubů v Champions League a Evropské ligy. Možná se zaměříme na širší kádr, můžou přijít nějaká zranění. Potřebujeme, abychom byli v listopadu kompletní.