Hlavní obsah

Hašek bodové ultimátum nedostal

Po minulém reprezentačním srazu, tedy výbuchu v Gruzii a domácí výhře nad Ukrajinou, zavítal trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek na jednání Výkonného výboru FAČR, aby vysvětlil, co se stalo. Návrh na vyjádření nedůvěry či odvolání kouče ale nikdo z výboru nevznesl a ani teď, před listopadovými duely s Albánií a v Polsku proti Ukrajině, nedostal hlavní trenér žádné bodové ultimátum.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek (vlevo) a předseda FAČR Petr Fousek na tiskové konferenci na Strahově

Článek

I přes triumf 3:2 nad Ukrajinou byl Hašek, stejně jako celý národní tým, terčem ostré kritiky. Rozčarování z prohry 1:4 a bídného výkonu v Gruzii jednoznačně převládalo.

Podle předsedy FAČR Petra Fouska následně Hašek i s manažerem reprezentace Tomášem Hübschmanem odpověděli na všechny otázky, které jim členové výkonného výboru položili, a k hodnocení se postavili velmi sebekriticky.

V pondělí se národní tým po přibližně měsíci sešel znovu s jasným cílem – uspět proti Albánii i Ukrajině a vybudovat si v Lize národů takovou pozici, aby se nemusel při listopadovém srazu bát o sestup do třetí ligy. Aktuálně je český tým třetí se třemi body, má stejně jako Albánie. Vede Gruzie se šesti; Ukrajina je na nule.

Já a MS? Je to sci-fi, ale budeme doufat, říká navrátilec do reprezentace Jan Bořil. Nominaci nejdřív nevěřil. Video: Sport.cz

Od vedení FAČR Hašek žádné ultimátum, že by se v pátek a v pondělí mělo uhrát například šest bodů, nedostal.

„Body budou rozhodovat až po odehrání celé skupiny. Ta je náročná a vyrovnaná, což zářijové zápasy jasně ukázaly. Očekávám co nejlepší výsledky a to, že se budeme prezentovat dobrou hrou. Naději ve mně vzbuzuje duel Ukrajinou, kde jsme složili reparát za nepovedenou Gruzii,“ říká Fousek.

„I když trenéři museli sáhnout do nominace kvůli zranění, povolali to nejlepší, co máme aktuálně k dispozici. Také podmínky jsou nejlepší, jaké mohou být, a teď už je to jen na nás,“ dodal.

Po výhře v derby se mi na reprezentační sraz jelo líp, těšilo nováčka Antonína Kinského Video: Sport.cz

Zároveň podotkl, že to samé se týká i jednadvacítky, která má před sebou poslední dvě klání kvalifikace o Euro. Aby ještě mohla pomýšlet na postup, musí v pátek vyhrát ve Walesu a v úterý doma porazit Litvu a zároveň čekat na výsledek duelu mezi Dánskem a Islandem. Právě v Dánsku Lvíčata v říjnu padla vysoko 0:5.