Hlavní obsah

Góloví zabijáci si neškrtli. Mbappé ztroskotal na Itálii, Haalanda uhlídal trpaslík

Aktualizováno

První kolo a hned velké překvapení. Fotbalisté Kazachstánu v Lize národů sebrali po bezbrankové remíze dva body vysokému favoritu. Norsku nepomohl ani hvězdný Erling Haaland. Neprosadil se další gólový zabiják Kylian Mbappé. Jeho Francie nenašla doma zbraň na Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Erling Haaland (v červeném uprostřed) se v Kazachstánu neprosadil.

Článek

Šlágr prvního kola viděli diváci ve Francii. Galský kohout však kokrhal potichu. Domácí se sice ujali vedení hned ve 13. sekundě, ovšem poté už nenašli recept na pověstné catenaccio. Itálie otočila vývoj střetnutí třemi brankami, o které se zasloužili Federico Dimarco, Davide Frattesi a Giacomo Raspadori.

V utkání chudém nejen na góly, ale i střely na bránu (0:1) mělo Norsko převahu. Outsider však vsadil vše na defenzivu a tato karta mu vyšla. Haaland v anglické lize i Lize mistrů soutěžích trhá sítě soupeřů. Teď si ale vylámal zuby na obraně i brankáři trpaslíka.

Povinnost favorita naopak splnila Belgie, V utkání s Izraelem, které skončilo 3:1 vstřelila všechny branky. Dvakrát se do správné sítě trefil Kevin De Bruyne. Mezi tím se prosadil také Youri Tilemans. Soupeři pak pomohl k vyrovnání Timothy Castagne. A to ještě belgický Openda neproměnil penaltu.

Belgické úřady kvůli bezpečnostním obavám nepovolily národnímu týmu přivítat Izrael na domácí půdě, a tak se zápas odehrál v maďarském Debrecínu před prázdnými tribunami.

Liga národů UEFA
Skupina A2:
Francie - Itálie 1:3 (1:1)
Branky: 1. Barcola - 30. Dimarco, 51. Frattesi, 74. Raspadori
Belgie - Izrael 3:1 (1:1) hráno v Debrecínu
21. a 52. De Bruyne, 48. Tielemans - 36 vlastní Castagne
Skupina B3:
Kazachstán - Norsko 0:0
Slovinsko - Rakousko 1:1 (1:1)
Branky: 16. Šeško - 28. Laimer
Skupina B4
Island - Černá Hora 2:0 (1:0)
39. Oskarsson, 58. Thorsteinsson
Wales - Turecko 0:0
ČK: 63. Yilmaz (T)
Skupina C2:
Litva - Kypr 0:1 (0:1)
Branka: 34. Pittas
Kosovo - Rumunsko 0:3 (0:1)
Branky: 40. Man, 51. Marin z penalty, 82. Dragus. ČK: 85. Vojvoda (K)