Hlavní obsah

Coufal se vrací ke Gruzii: Snad už tohle nikdy nezažiju

Patří mezi nejzkušenější české fotbalisty a debakl 1:4 v Gruzii na začátek Ligy národů vzal svým způsobem na sebe. „Na hřišti měla přijít odezva ode mě, Tomáše Součka nebo Patrika Schicka,“ říká 32letý krajní obránce West Hamu Vladimír Coufal. V úterý doma proti Ukrajině by rád viděl úplně jiný zápas. Zejména co se týká přístupu.

Přes Gruzii se asi dlouho nepřenesu. Uvědomujeme si, že hrajeme za celé Česko, nejen za trenéra, hřímá Vladimír CoufalVideo: Sport.cz

Článek

„Za sebe říkám, že se přes prohru v Gruzii nepřenesu asi ještě hodně dlouho,“ vypálí Coufal dva dny po jednom z nejhorších duelů v historii samostatné české reprezentace.

Národnímu týmu nefungovalo většinu zápasu téměř nic. Vázla kombinace, přibývalo individuálních i taktických chyb.

„Nebudu říkat, že jsme nebojovali, chtěli jsme, ale byla tam obrovská naivita. Dlouho jsem tohle neviděl a nezažil a snad už nikdy nezažiju. Jak jsme si nepředali hráče, jak jsme nemluvili, jak jsme řešili některé situace. Bezkrevný výkon. Museli jsme si pak něco v kabině vysvětlit a doufám, že to všichni pochopili. Jsme na jedné lodi, musíme bojovat za Česko. Snad už takový výkon neuvidím nejen já, ale všichni,“ líčí Coufal.

Nabízí se otázka, jak se něco takového může stát mužstvu, v jehož středu běhá poměrně dost zkušených borců, kteří mají za sebou Euro, zápasy v Evropě či zahraničních soutěžích.

„Můžeme působit zkušeně, ale když se podíváte na statistiky startů v národním týmu, tak třeba Matěj Kovář, David Zima, Robin Hranáč nebo Láďa Krejčí jich moc nemají. Bude jim nějakou chvíli trvat, než pochopí, o čem nároďák je. Neříkám, že hrají špatně, já se také učil od Bořka Dočkala, Marka Suchého či Thea Gebre Selassieho,“ říká Coufal.

Žádný učený z nebe nespadl. Každý prý musí nejdříve poznat, co to znamená reprezentovat.

„Musí k tomu dospět a posbírat zkušenosti. Ty špatné ze zápasu v Gruzii se projeví do budoucna. Víte, jak se chovat, aby se to neopakovalo. Mně se to také stále stává. Klidně Gruzii vezmu na sebe. Na hřišti měla být odezva ode mě, Tomáše Součka nebo Patrika Schicka. Měli jsme se klidně stáhnout do bloku, ale podnět musí přijít od nás starších. Nestalo se,“ pokračuje v kritice Coufal.

V úterý musí přijít reparát. Ukrajina na úvod Ligy národů padla v azylu na Letné 1:2 s Albánií. Další český nezdar by jistě jen přikrmil kritiku valící se jak na tým, tak trenéra Ivana Haška.

„Zodpovědnost si uvědomujeme, na hřišti jsme my. Trenér nám může říkat cokoliv, ale pokud nebudeme pokyny plnit, odnese to jako první on. Hrajeme především za celé Česko, aby na nás všichni byli hrdí. Když se tak stane, bude i trenér. Uděláme vše pro to, abychom v úterý předvedli diametrálně odlišný výkon,“ slibuje Coufal.