Hlavní obsah

Česká vzpruha. Fotbalisté se přiblížili obrům, nejspíš si ulehčí i boj o MS

Předchozí měsíce si docela zavařili. Ztráceli body i přízeň, propadali se žebříčkem, zbytečně si komplikovali pouť k vysněnému mistrovství světa 2026. Střih. Stačilo pár týdnů a dojem z fotbalové reprezentace vyznívá dost odlišně. V pátek Češi v Lize národů porazili Albánii 2:0, v pondělí uhráli remízu 1:1 proti Ukrajině. Sport.cz vybírá tři dopady plodného reprezentačního října.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté české reprezentace děkují fanouškům po utkání fotbalové reprezentace v rámci Ligy národů, Česko - Albánie.

Článek

1. Blíž postupu mezi elitu

„Nejdůležitější je, že to máme ve svých rukách. Záleží na nás a nemusíme čekat na ostatní zápasy,“ pravil reprezentační trenér Ivan Hašek. V podzimní Lize národů ze čtyř zápasů získal jeho soubor sedm bodů. Gruzínci s Albánci mají o bod míň. Ukrajinci jsou na čtyřech.

Čechům zbývají dvě listopadová vystoupení: v Albánii a doma s Gruzií. Pokud obě zvládnou, prvenství je z Ligy národů B přímo posune do elitní party. V ní se Češi vyskytli předloni. Do Prahy přijeli Švýcaři, pozdější mistři Evropy ze Španělska nebo Portugalci s fenomenálním Ronaldem.

Těžší soupeři by nabídli kvalitnější zápasy a konfrontaci. Vzpruha by to jistě byla i pro svazovou pokladnici. Atraktivnější protivníci by zaručili, že se budou vstupenky hlavně spíš prodávat než rozdávat.

2. Pojistka v boji o mistrovství světa

Zase začněme větou trenéra Haška: „Až skupinu dohrajeme, věřím, že budeme mít jistou baráž o mistrovství světa.“

Tohle je o chlup komplikovanější. Liga národů se dělí do čtyř výkonnostních úrovní, v prvních třech se hraje ve čtyřech čtyřčlenných skupinách. Vítězové čtyř nejkvalitnějších skupin mohou získají místenku do baráže o mistrovství světa 2026 v USA, Kanadě a Mexiku.

Je pravděpodobné, že nejšpičkovější mocnosti jako Německo, Itálie nebo Španělsko si ale účast na šampionátu nebo aspoň v baráži uhrají v klasické kvalifikaci. Místenka z Ligy národů by spadla mančaftům druhé až třetí garnitury, jako je například i Česko.

Díky Lize národů si Češi vyzkoušeli už baráž o mistrovství světa 2022, kde ale v semifinále jednoho z pavouků podlehli Švédům 0:1 v prodloužení.

A pozor, samozřejmě není nikde psáno, že pojistku by Češi v případě skupinového vítězství v Lize národů vůbec využili. Lepšící se výkony přidávají ždibec nadějí, že i oni mohou uspět při kvalifikaci o mistrovství světa.

3. Schůdnější protivníci v kvalifikaci

Tohle je téma, o němž Hašek už nemluvil. Kvalifikace o světový šampionát se losuje v prosinci. Týmy budou podle žebříčku FIFA rozděleny do pěti výkonnostních košů. Z každého z nich se vytáhne po jednom týmu, které dohromady utvoří jednu skupinu. Celkem jich vznikne dvanáct.

Čechům po bídném Euru a ještě bídnějším vstupu do Ligy národů reálně hrozilo, že se propadnou až do třetího výkonnostního koše. Znamenalo by to, že v boji o Ameriku nedostanou jednoho, ale hned dva papírově silnější soupeře.

Posledními výsledky propad zažehnaly. Nejspíš.

Analytický server Football Meets Data na síti X spočítal, že je po pondělku pravděpodobnost 93 procent, že se Češi už udrží ve druhém výkonnostním koši při losu kvalifikace.

Boje o světový šampionát se začnou hrát příští rok. Vítězové 12 skupin jdou přímo, 12 týmů z druhých míst dostane dodatečnou šanci v baráži, kterou doplní čtyřka z Ligy národů. Šestnáctka uchazečů bude hrát o zbývající čtyři fleky, které FIFA pro šampionát přidělila Evropě.

Ale to je ještě vzdálenější budoucnost…

Nejprve se musí dohrát Liga národů.

Vyvrcholení skupin je na programu v polovině listopadu. A Češi k němu mohou vzhlížet o dost optimističtěji než před měsícem.