Hlavní obsah

Češi si ostudou zkomplikovali cestu na mistrovství světa

Opakuje se, že trenér Ivan Hašek přišel k fotbalové reprezentaci s vidinou postupu na mistrovství světa 2026. Přetrvávající bída a ostudný sobotní vstup do Ligy národů v Gruzii (1:4) zvýrazňuje hrozící komplikaci. Čechům se oddaluje přívětivější cesta na vytoužený šampionát.

Foto: Tamuna Kulumbegashvili, ČTK/AP

Vladimír Coufal dostává žlutou kartu.

Článek

„S tímhle výkonem by mistrovství světa bylo hodně daleko. Takhle nemůžeme hrát ani v béčku Ligy národů,“ soukal ze sebe kapitán reprezentace Tomáš Souček.

Probuzení po děsivém zážitku v Tbilisi rozhodně nebylo příjemné.

Po fiasku se zvýšila pravděpodobnost, že se Češi sesunou do druhé nejhorší úrovně Ligy národů. Kromě Švédů nebo Slováků se v ní aktuálně nacházejí i výběry Severního Irska, Lucemburska nebo Faerských ostrovů.

Ano, i takhle může vypadat dekadence české kopané na reprezentační scéně…

Národní tým ještě na podzim dostane pět možností k nápravě, hned v úterý vyzvou Češi od 20:45 v pražském Edenu Ukrajince.

Co je chmurnější, víkendovým krachem si Češi dál poškozují i výchozí pozici v blížícím se boji o světový šampionát 2026 v USA, Kanadě a Mexiku.

Vysvětlíme.

Tristní výsledky v červnu na Euru a ještě prachmizernější vstup Haškova výběru do Ligy národů se projevují i v žebříčku FIFA, který je důležitý pro prosincové losování kvalifikace.

První výkonnostní koš obsadí osmička nejlepších zemí z Ligy národů, které doplní kvartet nejvýše umístěných evropských států z rankingu FIFA.

Další dvanáctičlenné koše už rozdělí pouze daný žebříček. Češi před rozjezdem Ligy národů drželi 23. místo a analytický účet na síti X Football Meets Data spočítal, že mají pravděpodobnost 77 procent na uhájení druhého koše.

Jenže se odehrálo první kolo Ligy národů…

Haškův soubor ve virtuálním pořadí předskočili Řekové, 24. místo by Čechům jako posledním ještě stačilo na druhý koš, ale pravděpodobnost udržení počítačový model vyhodnotil už jen na 61 procent.

Další neúspěchy by číslo dál a dál snižovaly.

Provizorní složení a možný pád do třetího koše by znamenal enormní komplikaci! Proč?

Národní tým by v kvalifikační skupině dostal místo jednoho hned dva žebříčkově silnější soupeře. Čechům by třeba mohli vylosovat Portugalsko s Tureckem a dobře si pamatujete, jak to na Euru v Německu dopadlo. Spíš hleďme k budoucnosti.

Pro úplnost doplňujeme, že o šampionát se bude hrát ve čtyřčlenných a pětičlenných skupinách. Z každého koše se vytáhne po jednom zástupci.

Dvanáct vítězů skupin postupuje do Ameriky přímo. Týmy z druhých míst čeká baráž, jež rozšíří nejlepší týmy z Ligy národů o čtyři.

Jde o benefit, který Češi už jednou z nově vzniklé soutěže využili. Při boji o Katar 2022 si zahráli baráž, ale proti Švédům neuspěli.

Úspěch v Lize národů by zřejmě podobnou výhodu poskytl Čechům i letos. Po tragickém výkonu v Gruzii to nejspíš ani nejoptimističtější fandy nenapadlo.

Spíše se hraje o udržení druhého výkonnostního koše a zbyteček důvěry, kterou reprezentace počínáním na hřišti i mimo něj soustavně ztrácí.

A pozor, Češi by měli zabrat i z dalšího důvodu. UEFA si vyhrazuje právo vyměnit nejhorší a nejlepší týmy ze sousedních košů, což se aktuálně může týkat Čechů.

Čtyřčlenné kvalifikační skupiny o mistrovství světa začnou na podzim 2025. Pětičlenné se rozjedou už v březnu, jenže na jaro se plánuje i vyvrcholení Ligy národů.

Hrozící kolize by nutila k dílčím úpravám košů. Je to dost komplikovaný proces. Ve zkratce? Je a bude to paskvil, který způsobuje Liga národů.

Z ní ale plyne i docela jednoduché vyznění: Pokud Češi nechtějí být součástí šibování nebo nesnadných propočtů a chtějí k mistrovství světa po přívětivější cestě, musí začít nutně sbírat výhry.

Po opětovném nástupu k reprezentaci navíc na výhru Ivan Hašek v soutěžním utkání stále čeká. A i on ví: „Musíme mít výsledky, jinak tady nemám co dělat.“