Hlavní obsah

A ven. Koemanovi došla trpělivost s hvězdou United

Je považován za jednoho z nejlepších fotbalových obránců na světě. Nizozemský stoper Matthijs de Ligt však v obou zápasech Ligy národů této pověsti příliš nedostál. Hrubě chyboval v utkání s Bosnou a Hercegovinou a katastrofální rozehrávkou zavinil gól také ve střetnutí s Německem. Kouči Nizozemců pak s letní posilou Manchesteru United došla trpělivost.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Matthijs de Ligt byl o přestávce zápasu Nizozemska s Německem střídán po hrubé chybě.

Článek

Trenér Ronald Koeman se v poločase střetnutí s Německem překvapivě rozhodl, že De Ligta vystřídá.

„Tím, že jsem ho ze hřiště sundal, jsem ho ochránil,“ prohlásil kouč Oranjes.

Pětadvacetiletý obránce zažil reprezentační sraz, na který bude chtít hodně rychle zapomenout. Nizozemci sice v prvním zápase Ligy národů proti Bosně a Hercegovině zvítězili 5:2, ale výkon De Ligta byl propírán v médiích už po této vysoké výhře.

Co se stalo?

Letošní posila Manchesteru United špatně pokryla při nákopu zkušeného Edina Džeka, který se nemýlil a skóroval. Po tomto nepovedeném výkonu ho trenér Koeman však podržel.

„Nepracoval správně. Bylo to z pozice obránce špatně individuálně vyřešené. Z toho se musí ponaučit. Neměli bychom z toho dělat ale drama a klást na to příliš veliký důraz,“ zmínil po sobotní výhře kouč Nizozemců.

Sám De Ligt si moc dobře uvědomoval, že se mu střetnutí s týmem z Balkánu příliš nepovedlo.

„Měl jsem si počínat lépe. Opravdu nevím, co se stalo. Měl jsem míč uklidit, ale během hry jsem měl stále pochybnosti. Je to celé na hov*o,“ neskrýval rozhořčení nad svým výkonem.

Po fatální chybě s Německem, kdy De Ligt nesmyslně rozehrál přímo na kopačku soupeře a byla z toho trefa Denize Undavy na 1:1, Koemanovi došla trpělivost a obránce ze hry o poločase stáhl.

„Samozřejmě bych ho raději nechal na hřišti, ale vypadá to, že je nyní v období, kdy jsou všechny jeho chyby trestány,“ vysvětlil Koeman své rozhodnutí.

Nizozemsko nakonec v zápase s Německem remizovalo 2:2 a v Lize národů je se ziskem 4 bodů na druhém místě ve skupině 3 právě za svým posledním soupeřem, který má lepší skóre.

De Ligt se před letošní sezonou stal posilou Manchesteru United. Na Old Trafford zamířil z Bayernu Mnichov za více než 46 milionů euro (v přepočtu více než 1,1 miliardy korun).