Hlavní obsah

Zvláštní pivo, prapodivná řeč a fotbal mimo piedestal. Sparta čelí jinému světu

Dobrá whiskey a specifická, nasládlá chuť piva Guinness. Tak si asi laik představí Irsko, kde Sparta proti tamním Shamrock Rovers nastoupí k utkání druhého předkola Ligy mistrů. Ač nebude daleko od pravdy, země kromě unikátního zážitku pro chuťové pohárky nabízí třeba i fotbalovou ligu, založenou před více než sto lety. Jenže ta tu nehraje prim. Stejně jako angličtina, což nepřipraveného turistu může překvapit.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Tým pražské Sparty nebude mít na prohlídku Dublinu čas. Do Irska přijel za fotbalem.

Článek

Dublin (od našeho zpravodaje) - Pokud byste v irské metropoli četli jen horní polovinu rozličných cedulí, se zlou byste se potázali. U letiště i jinde ve městě se jako první dočkáte nápisů v irštině, až poté těch anglických. Tradiční jazyk sice platí za úřední, ale je upozaděn angličtinou a rozličné zdroje tvrdí, že „jej za mateřský považuje jen malá část obyvatel“.

Ale pokud máte kliku, stejně na něj narazíte. Vždyť jedna z obyvatelek čtvrti přilehlé stadionu, kde Sparta odehraje důležitý duel proti Shamrock Rovers, se v úvodu rozpravy s autorem článku omlouvala: „Anglicky nemluvím tak dobře.“

A i když s sebou měla asi osmiletého vnuka, který bez přestání čutal do svítivě oranžového balonu, přiznala, že pro Iry není fotbal jedničkou. „Řekla bych, že spíše rugby. Ale máme i další sporty,“ vyprávěla.

Irsko žije i kratochvílemi, které v kontinentální Evropě prakticky neexistují. Například galským fotbalem či hurlingem. Ten je jakýmsi hybridem mezi lakrosem a pozemním hokejem, přičemž v něm nalezneme i prvky rugby.

Dalším velkým koníčkem Irů jsou dostihy. Tvrzení, že jakmile vstoupíte do irské hospody, zahlédnete partu štamgastů, kteří sedí u baru se sklenicí guinnessu v ruce a sledují závody koní, by mnozí mohli označit za hloupý stereotyp.

No jo, on ale není daleko od pravdy. Nemálo irských putyk takový obrázek nabízí, o čemž se návštěvníci ze zahraničí mohou přesvědčit na vlastní oči.

Irové fotbalu fandí, o tom žádná. Sice rádi sledují hlavně anglickou Premier League, ale ani duel Shamrocku se Spartou jim rozhodně nebude lhostejný. „Lidé jsou tu skvělí a opravdu hlasití. Tak to mám rád,“ zmínil kouč Letenských Lars Friis, jenž před šesti lety v Dublinu absolvoval přípravný duel coby trenér rezervy Brentfordu.

Ale stejně originální jako jejich pivo Guinness jsou i další populární sporty. Ačkoliv ve světě příliš příznivců nemají.

Sparťané místní kulturu jen těžko poznají. Izolováni na hotelu se chystají na důležité utkání a den po jeho odehrání poputují domů do Prahy. Okusí ale místní fotbal. Podobně jedinečný, ten pravý ostrovní.

Mohou jen doufat, že jim zachutná podobně jako irským štamgastům pivo Guinness u sledování koňských dostihů.