Hlavní obsah

Zklamaný, ale pozitivní Provod: Jestli budeme takhle hrát v lize, jsme v Lize mistrů příští rok

Vypadali jako z reklamy na energetický nápoj, který jim dodal křídla. „Bavil jsem se s hráči Lille, že nepočítali s tím, v jaké budeme hrát intenzitě,“ líčil fotbalista pražské Slavie Lukáš Provod. Ve středu večer v Edenu sahal se spoluhráči po senzačním obratu a postupu do Ligy mistrů. Výhra 2:1 proti francouzskému favoritovi nestačila.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Provod ze Slavie a Alexsandro z Lille v utkání play off Ligy mistrů.

Článek

Lille ke vstupence mezi fotbalovou smetánku pomohlo úvodní klání ve Francii, v níž Slavii přehráli 2:0. Na klub z Vršovic po neúspěchu v závěrečné kvalifikaci čeká zase jako útěcha Evropská liga.

Jak vám to zní?

Podle mě je to obecně skvělý úspěch českého fotbalu, že jsme teď v uvozovkách nic neuhráli, a máme rovnou Evropskou ligu. Je to úspěch i pro Slavii, ale líp by mi zněla Liga mistrů. Pro tým ale i Evropská liga přinese zkušenosti. Bude to něco jiného v novém formátu a doufám, že do Edenu zase přivezeme velké soupeře a velké zápasy. A bude to stejné jako v Lize mistrů.

Štve vás, že váš špičkový středeční výkon na ni nestačil?

Mrzí to extrémně. Všichni jsme si to přáli a věřili jsem tomu, i když první zápas i výkon nebyl ideální. Potvrdilo se, že to doma bude něco jiného. Bohužel nám chybělo trochu štěstí a umu v zakončení.

Šancí jste si vytvořili dost. Umřeli jste na jejich neproměňování?

V celém zápasu jsme si vytvořili víc šancí než za poslední čtyři zápasy. Nevím, z jakého důvodu jsme je neproměnili, ale doufám, že každý z nás si z toho vezme ponaučení do dalších zápasů.

Fotogalerie

Jednu slušnou možnost jste zahodil i vy snad po půl minutě. Zdálo se, že vám míč před střelou skočil.

To nevím. Hřiště na některých místech je trochu měkčí a asi mi ujela stojná noha. Nechci se ale vůbec vymlouvat. Takovou situaci bych měl řešit lépe a zakončit na bránu. Počítám to mezi jednu z velkých šancí.

Pomohl k báječnému vstupu proslov trenéra Trpišovského?

Trenér motivační proslovy má dobré před každým zápasem, ale teď žádný proslov mít nemusel. Moc lidí nám nevěřilo, něco se napsalo po prvním zápase s Lille. Všichni jsme to nečetli, ale určitě jsme všichni chtěli dokázat, že v uvozovkách ta stará Slavia je stejná a je jen jedna. Věřím, že jsme to potvrdili.

Nechyběl jeden gól navíc do půle? Soupeř by znejistěl.

Samozřejmě by to pomohlo, ale z kabiny jsem o půli cítil, že je v ní velká euforie. Věřili jsme, že se poženeme dál a síly spíš budou docházet jim než nám. Bavil jsem se i s hráči Lille, že úplně nepočítali s tím, že budeme hrát v takové intenzitě i takové atmosféře. Bohužel chyběl kousíček. Měli jsme ve druhém poločase jednu šanci proměnit.

Překvapilo, že se elitní tým francouzské ligy uchyloval ke zdržování?

Nemyslím, že překvapilo. Překvapil mě spíš styl, jakým hráli. Na druhou stranu to bylo dané naším dobrým výkonem. Nejsou zvyklí hrát v takové intenzitě, kdy je někdo napadá takhle vysoko. Myslím, že čekali, že jim to uděláme trochu snadnější. A potom se týmy snaží použít všechny dostupné prostředky, aby to zvládly.

Vám nedělalo potíže tempo zvládat?

Hrozně pomáhá plný Eden, už na rozcvičce nám to vlilo krev do žil. Chtěl bych lidem za to moc poděkovat. Potom se hraje a běhá snadněji. Sám jsem posledních deset minut cítil, že to fyzicky není ideální. Na druhou stranu jsme věřili, že se nám sen splní a tlačili jsme. Myslím, že to bylo vidět.

Dá se takové nasazení přenést do ligy?

Je to něco, na čem se snažíme pracovat. Je to složité a nechci to podceňovat, ale nedělní zápas s Pardubicemi není jako zápas s Lille. Naším úkolem a prací je to, abychom hráli ve všech zápasech stejně. Můžu poprosit fanoušky, aby udělali stejně skvělou atmosféru. A když bude, můžu slíbit, že budeme makat se stejnou intenzitou. A věřím, že když budeme hrát takhle i v lize, zahrajeme si Ligu mistrů v příští sezoně.