Hlavní obsah

Zima: Těžko se přepíná z Česka na hurá fotbal. 0:2 je ještě dobrý výsledek

Patřil mezi obranou trojku, na kterou se valil útok za útokem. „Pořád měli balon a jejich útoční hráči vůbec nebyli unavení,“ vyprávěl až obdivně stoper fotbalové Slavie David Zima. Po úterní porážce 0:2 ve Francii proti Lille se mu se spoluhráči vzdálil postup ze závěrečného předkola do Ligy mistrů.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Slavie David Zima (vlevo) se snaží ubránit útočníka Lille Jonathana Davida.

Článek

Valenciennes (Od našeho zpravodaje) - Jak byl zápas náročný?

Byl to soupeř na úrovni Ligy mistrů s obrovskou kvalitou. Bohužel jsme je ani jednou nezatlačili nebo nedostali pod tlak, aby se projevili jejich slabiny. 0:2 je ještě pro nás dobrý výsledek.

Poslyšte, nechyběl při prvním inkasovaném gólu v defenzivě Lukáš Masopust, který byl za lajnou zraněný?

Byla to trošku smůla. Měli ale daleko větší šance dát gól z jiných akcí. Tomáš Holeš tu první gólovou střelu ještě tečoval, ale takové góly padají. Asi jsme si ale už fakt zasloužili inkasovat dřív.

Lille se prosadilo po situacích, na které jste se připravovali. Frustrující?

To asi ne. Bylo to kvalitou soupeře. Spíš škoda našich dvou neuznaných gólů, které jsme dali po ruce a z ofsajdu. Celkově byl znát rozdíl individuální kvality. Byl to elitní tým francouzské ligy, který patří do Ligy mistrů. A jestli ji chceme hrát, musíme být schopní takové týmy porážet.

Foto: Profimedia.cz

Gólman Slavie Antonín Kinský v zápase s Lille

Je v silách Slavie dát v odvetě tři góly?

Je to stejná pozice jako s AC Milán na jaře v Evropské lize. Je to pořád otevřené. Je to o prvním gólu. Kdo dá první gól, překlopí na svoji stranu misky vah. Když dáme gól, bude tlak a euforie. Když jako první inkasujeme, bude to fakt těžké.

Fuška byl už první zápas.

Bylo to těžké, ale takový ofenzivnější fotbal se hraje ve francouzské lize. Je hodně o represinku a obrovské rychlosti. Je dost náročné také přecházet na takový hurá fotbal z české ligy, kde se hraje spíš v bloku. A znovu zopakuju, že soupeř měl obrovskou kvalitu hráčů.

Foto: Profimedia.cz

Slávistický levý bek El Hadji Malick Diouf (vlevo) odehrává míč před dotírajícím Edonem Zhegrovou

Co zlepšit?

Musíme makat a zkusit smazat manko. Bude to obrovsky těžké, Lille má stejnou kvalitu jako AC Milán. Musíme makat, bojovat, tlačit. Buď dáme první gól my, nebo oni. Když ho dají oni, šance na postup se definitivně zavře.

Lze najít po jasné prohře pozitiva?

Jsou to zkušenosti. Je o tom, na jakou kvalitu bychom se měli posunout. Víme, kde je evropská top úroveň. Musíme trénovat, zlepšovat se a neuchlácholit se, když třeba v lize vyhrajeme o tři nebo čtyři góly. Musíme myslet, že fotbal v Evropě je jinde.