Hlavní obsah

Ze Zafeirise je rafan, největší hvězdu soupeře uhlídal i podruhé

Místo kreativity měl v dvojzápase proti Unionu Saint-Gilloise jinou hlavní náplň práce. Záložník fotbalové Slavie Christos Zafeiris se prakticky nehnul od nejdůležitějšího muže belgického mužstva, jako stín se pohyboval u Camerona Puertase. Pořád ho otravoval, nenechal ho na pokoji. Netypický úkol zvládl jednadvacetiletý Nor výtečně. I díky tomuto příspěvku postoupil český celek do posledního předkola Ligy mistrů, kde se utká s Lille. „Je to takový malý rafan,“ ocenil Zafeirise kapitán sešívaných Tomáš Holeš po výhře 1:0 v odvetě v Bruselu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Christos Zafeiris ze Slavie v domácím zápase proti Unionu Saint-Gilloise.

Článek

Brusel (od našeho zpravodaje) - Před sezonou slávistický trenér Jindřich Trpišovský požadoval od Zafeirise víc, než předtím viděl. „Naznačil velké věci, ale zatím nám nerozhoduje zápasy. To mi chybí,“ vyřkl Trpišovský.

V tu chvíli byl Zafeiris zraněný, kvůli svalovým potížím vynechal úvodní dva ligové zápasy v nové sezoně. V Liberci naskočil na pětadvacet minut a pak už třikrát figuroval v základní sestavě, v obou duelech s Unionem i mezitím v utkání s Olomoucí. Ve druhé konfrontaci s belgickým vicemistrem strážil Puertase třiašedesát minut, než ho vystřídal Filip Prebsl.

Že by nová role? Úplně ne. „Zafi přicházel jako komplexní hráč, který je na tom velice dobře technicky. Ale úplně nejvíc mu seděla šestka (defenzivní záložník - pozn. aut.) Tenhle naturel jsme v něm viděli. I proto jsme ho chtěli získat. Když jsme se s ním a jeho tátou před příchodem bavili, hovořili jsme i o těchto věcech, o herním stylu, jeho dalším rozvoji. I proto si vybral nás, aby tu udělal progres po všech stránkách,“ vyprávěl po odvetě Trpišovský.

Hlídat borce, který jednoznačně diriguje hru vicemistra belgické ligy a jenž je extrémně silný a nebezpečný s balonem u nohy, byla pro norského záložníka s řeckými kořeny velká zkouška. „Zvládl to skvěle, Prebslik pak taky. Puertas měl zase skvělé věci. Je to hlavní postava jejich týmu, bez něj jsou poloviční. Zase jsme ho uhlídali, a tak je do ničeho nepustili,“ pochvaloval si Holeš.

„Tento dvojzápas si takovou jeho roli vyžadoval, v rozestavení Unionu 3 - 5 - 2 musejí naši středoví hráči tohle plnit. Zvládl to skvěle. Ukázal, že je to rafan a velký hráč. Nebyl ještě plně kondičně připravený, musel jít dolů, ale Filip Prebsl ho nahradil skvěle,“ pronesl Trpišovský.

Zafeiris šikovného Španěla neustále hledal. Jakmile měl míč, startoval po něm. Nechtěl mu dát prostor něco vymyslet. O tom, jak je pohyblivý, už přesvědčil. Umí pokrýt velký prostor. V minulé sezoně na něm v mnoha zápasech bylo vidět velké odhodlání zlomit období, kdy se mu herně tolik nevedlo. Sezonu končil s bilancí: 39 soutěžních zápasů, 4 góly, 3 asistence.

V rozvoji, který se po jeho příchodu z norského Haugesundu loni v lednu očekával, úplně nepokračoval. Novou sezonu začal nadějně, vypadá dobře připraven a nastaven. „V dalším zápasech od něj budeme chtít i hru nahoru,“ připomněl Trpišovský.

„Christos je komplexní hráč. Jsem rád, že zvládá defenzivu. Je zarputilý, a když se do někoho zakousne, tak ten hráč se z toho pak těžko dostává. Jsem za něj rád. Tyhle zápasy jako s Unionem zkrátka takové jsou. V domácích duelech, kdy máme daleko víc ze hry a držíme míč, pak ukáže svou kvalitu,“ nepochyboval Holeš.

Zafeirisovo využití může být různé.

  Real Madrid - Stuttgart dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  AC Milán - Liverpool dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool