Hlavní obsah

Výzva pro Panáka, která se jen tak neopakuje. Jako kapitán může dovést Spartu k milionům

Dílčí velký příběh sparťanské cesty do fotbalové Ligy mistrů je o jejím obránci Filipu Panákovi. Osmadvacetiletý stoper se ji jako kapitán bude snažit převést přes poslední překážku mezi kontinentální klubovou honoraci. Přitom v minulosti kvůli problémům s kolenem přemýšlel i o konci kariéry. „Už nikdo nevěřil, že se tohle může stát. Je to hezké, ovšem doufám, že nic nekončí, ale teprve začíná,“ říká Panák před odvetou play off milionářské soutěže, ve které bude Sparta doma hájit proti Malmö náskok 2:0.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obránce Sparty Filip Panák na tiskové konferenci před odvetným utkáním 4. předkola fotbalové Ligy mistrů proti Malmö

Článek

V kariéře jste prožil plno těžkých chvil, překonal jste mnoho problémů s kolenem. Teď vám se Spartou chybí krok do Ligy mistrů. Jak vše po peripetiích, kterými jste si prošel, berete?

Určitě jsem rád. Už nikdo nevěřil, že se tohle může stát. Je to hezké, ovšem doufám, že nic nekončí, ale teprve začíná. Za dobu, co jsem ve Spartě, se celý klub ohromně zvedl a posunul. Nejen hráčsky, ale ve všem: v managementu, v PR, v dalších oblastech. Jsem rád, že jsem toho mohl být součástí v horších a teď i hezčích chvílích. Doufám, že to bude pokračovat.

Změnilo se pro vás něco, když jste kapitánem?

Úplně ne. Není to tak, že bych si najednou bral slovo a měl proslovy. Je nás víc starších, kteří tohle řeší. Rozebereme si to, slovo si vezme ten, kdo se na to v danou chvíli cítí nebo má co říct. Řeším malinko víc věcí než v minulé sezoně. Ale vždy se rozhodujeme jako kabina.

Co očekáváte od odvety s Malmö?

Podobný zápas jako u nich. Ale hrajeme doma a budeme chtít být víc na balonu. Pro nás je důležité, abychom si do hlavy dostali, že chceme utkání vyhrát a že nemáme rezervu 2:0. Když půjdeme do zápasu s čistou hlavou, věřím, že ho zvládneme.

Sestřih zápasu Sparta–SlováckoVideo: LFA

Ovlivní vás víkendová remíza 2:2 se Slováckem?

Myslím, že stopy na nás nezanechá. Zápas jsme si zhodnotili, víme, co jsme udělali špatně a kde byla chyba. Bylo to trochu nešťastné utkání, nevstoupili jsme do něj dobře. Věřím, že teď půjdeme s čistou hlavou do velkého zápasu, který zvládneme.

Veljko Birmančevič byl v televizním rozhovoru velmi kritický. Rozebírali jste utkání se Slováckem pak víc i v kabině?

Není to jen o hráčích, kteří nastoupili, ale i o těch, kteří byli na lavičce a na tribuně. Všichni spolu vyhráváme i prohráváme. Vše je o kabině, v sobotu jsme remizovali, jsme jako tým. Všech osmadvacet hráčů si to uvědomuje a vědí, že jsme měli vyhrát. Nebylo potřeba něco speciálního říkat, protože máme natolik chytrý a dobrý tým, který ví, že se něco nepovedlo.

Takže nebylo potřeba toho moc říkat?

Spousta kluků má dobrou sebereflexi, vyhodnotí si to sami. Nikdo jim nemusí nic říkat. V kabině jsme si řekli, co bylo špatně. Věřím, že už se to nebude opakovat a budeme pokračovat ve výkonech jako předtím.

Jaký dojem na vás dělá nový útočník Albion Rrahmani?

Tréninků jsem s ním zatím neabsolvoval tolik. Ale jako kluk zapadl v pohodě jako každý, v tom není problém. Na hřišti má skvělé zakončení, levou, pravou, přehled, je rychlý. Hrozně se těším, až ho uvidím na hřišti ve velkém zápase.