Hlavní obsah

Slavia ve vyhnanství. Nádherné, rozplýval se Holeš

V televizi stále běží vzpomínkové reportáže o Alainu Delonovi, který o víkendu zemřel. Za pár dní povede městem Valenciennes trasa paralympijské pochodně a na ulici stále visí plakáty s nápisy Paříž 2024. Zní to trochu zvláštně, ale i závěrečné dvojutkání fotbalistů Slavie o vytoužený průnik do Ligy mistrů ovlivňuje olympiáda, která ve Francii skončila minulou neděli.

Předzápasový trénink fotbalistů Slavie před 4. předkolem Ligy mistrů ve FranciiVideo: Jan Daněk, Sport.cz

Článek

Valenciennes (Od našeho zpravodaje) - „Byl bych raději, kdyby se hrálo na větším stadionu pro 50 tisíc lidí,“ poví defenzivní univerzál Tomáš Holeš.

Vedle něj sedí slavistický kouč Jindřich Trpišovský, který jen přikyvuje: „Líbilo by se mi, kdyby kulisa byla co nejbouřlivější.“

Venkovní utkání jeho družina proti Lille odehraje ve Valenciennes, kde stadion pojme „jen“ 25 tisíc diváků.

Soupeř slávistů musel z domácího a honosnějšího Stade Pierre-Mauroy do vyhnanství, které se nachází padesát kilometrů jihovýchodně od Lille. Multifunkční stadion tamních fotbalistů obsadili po dobu olympiády basketbalisté s házenkáři, vše se nestihlo dát pro 4. předkolo Ligy mistrů dokupy.

Jiné by bylo, kdyby se ve Francii hrálo až o týden později.

Slavii se skýtá proti Lille dvojitá výhoda. Začíná v prostředí, které soupeř důvěrně nezná. A příští středu odvetu odehraje v Edenu, což trenéři Slavie považují za lepší variantu.

„První zápas bude poznávací a je důležité, že hrajeme doma až odvetu,“ odhadoval už před vzletem do Francie Trpišovského asistent Milan Kerbr.

Jeden z nejzásadnějších zápasů v éře nového majitele Tykače sehrají slávisté u belgických hranic. Čtyřicetitísicové městečko protínají úzké uličky, ve kterých se čas líně vleče.

Když zase přijíždíte v pondělí odpoledne před tréninkem Slavie ke stadionu, všimnete si za křovím postávající skupinky. Konečně trochu vzrušení s lačnými lovci autogramů? Kdepak, parta staříků mastí pétanque.

Až v úterý to opodál na Stade du Hainaut bude trochu větší hukot.

Stadion vypadá naleštěně. V pondělí se ladily dekorace, v útrobách položili zřízenci koberec s logem LOSC Lille, na zdi vyvěsili klubové fotografie, na nichž jste poznali i bývalého českého reprezentanta Davida Rozehnala.

„Je to tady nádherné na to, že se tady hraje třetí liga,“ uznává Holeš.

Teď tu začne dvojboj o posun do nejprestižnější klubové soutěže fotbalové planety.

Lille si olympijský azyl odzkoušelo před dvěma týdny, kdy výhrou 2:1 proti Fenerbahce položilo základ k postupu do závěrečného předkola.

Utkání proti Turkům sledovalo 12 tisíc diváků a teď se odhaduje, že návštěva na Slavii bude ve Valenciennes o pár tisícovek vyšší. Vyprodáno ale nebude, volné červené sedačky se určitě najdou.

„Stadion je úžasný, má fantastickou trávu,“ pochválí Trpišovský. „Vzdáleně nám připomíná Eden.“

Ten už se chvěje na odvetu, která se hraje osm dní po úvodním mači.

Úterek určí, s jakou náladou do Prahy všichni doputují.

Mise o slávu, respekt a královsky vyvážený flek mezi evropskou šlechtou v nezvyklých kulisách začíná.