Hlavní obsah

Vitík na odchodu? Mám sny, ale nezáleží to na mně, říká stoper Sparty

Platí za zatraceně žhavé zboží. Bezpochyby jedno z nejžhavějších v lize. Stoper fotbalové Sparty Martin Vitík pomohl svému celku postoupit do hlavní fáze Ligy mistrů přes švédské Malmö (2:0), pak ale naznačil, že se mohlo jednat o rozlučku s Letnou. Ale také nemuselo. Jak se tedy věci mají? „Jestli mě uvidíte v sobotu v zápase, zůstávám,“ řekl jednadvacetiletý obránce.

Foto: Profimedia.cz

Odchod sparťanského stopera Martina Vitíka je blízko, setrvání na Letné je však stále na stole.

Článek
Fotogalerie

V posledních týdnech je okolo něj rušno. Kdo by také pohrdl jednadvacetiletým stoperem, který je platným členem kádru úřadujícího mistra, patří do reprezentace a má v nohách téměř devadesátku zápasů v nejvyšší soutěži? O Vitíka se zajímají v Německu i Itálii, s konkrétní nabídkou měla přijít například Boloňa, která se také představí v Champions League.

Kde by se vytáhlý obránce nejraději viděl ve zbytku sezony? „Odmala chci hrát v top pěti soutěžích. Mám nějaké sny, ale není to v mých rukou. Mám ale názor, který jsem sdělil vedení,“ pravil Vitík.

Fanoušci Sparty tak budou napjatě vyhlížet sobotní duel na půdě Hradce Králové. Pokud Vitík nastoupí, dá se očekávat, že si v rudém dresu střihne ještě minimálně podzimní mače v Lize mistrů.

Pokud ne, defenziva Sparty utrpí krutou ránu. Už druhou v aktuálním přestupním období. Již počátkem léta zmizel do španělské Girony kapitán Ladislav Krejčí. Splnil si sen, do pokladničky přitekl slušný peníz (kolem 300 milionů korun). Za Vitíka by byla částka téměř jistě o poznání vyšší.

Jenže sportovně by Sparta utrpěla. Najít podobně kvalitního stopera by nebyl žádný med. Což mladý talent ukázal i v odvetě s Malmö. Ačkoliv zavinil penaltu, již čapl Peter Vindahl, výkonnostně více než obstál. V soubojích působil jistě, s míčem u nohy jakbysmet. Pomohl zajistit, že Liga mistrů se po dlouhých devatenácti letech vrátí na Letnou.

„Ve Spartě jsem sedm let, přirostla mi k srdci. Získali jsme dva tituly, pohár a teď ještě postoupili do Ligy mistrů. Na tým jsem neskutečně hrdý. Ukázali jsme sílu,“ radoval se Vitík.

Přitom sám nevěděl, jestli rudý dres ještě někdy oblékne. Míček je na té straně kurtu, kam má přístup jen nejužší klubové vedení.

Prodat Vitíka, pořádně si vydělat, ale přijít o klíčového stopera? Nebo upřednostnit sportovní stránku věci s vědomím rizika, že klub prováhá lukrativní nabídku? Jaká už třeba za půl roku z různých důvodů nemusí přijít?

Tenhle rébus si Sparta musí vyřešit sama.