Hlavní obsah

Varování pro Spartu. Její soupeř trápil Real, mladík překonal legendu

Ani střelec první branky Mbappé, ani kouzelník Vinícius Júnior, ale gólman Realu Madrid Courtois se stal mužem zápasu proti Stuttgartu. Německý celek sice ve Španělsku prohrál 1:3, ale obhájce trofeje pořádně potrápil. „Z výsledku jsme zklamaní, ale můžeme být hrdí,“ řekl kouč Sebastian Hoeness, jehož jako další čeká Friisova Sparta.

Foto: Juan Medina, Reuters

Hvězda Realu Madrid Kylian Mbappé podává ruku brankáři Stuttgartu Alexanderu Nubelovi.

Článek

Čtrnáct let sice Stuttgart v milionářské soutěži chyběl, ale na hřišti Realu Madrid sehrál nebojácnou partii. „Chtěli jsme být odvážní, ukázat kuráž a držet se toho, jak obvykle hrajeme v Německu. Samozřejmě jsme z výsledku zklamaní, ale můžeme být hrdí,“ poznamenal kouč německého vicemistra Sebastian Hoeness.

Jeho celek ještě deset minut před koncem hrál s Mbappém a spol. vyrovnaně 1:1, sedm minut před závěrečným hvizdem rozhodl o výhře domácích hlavou Rüdiger. „Soupeř nám dal gól, když jsme už opravdu věřili, že utkání máme pod kontrolou. Drželi jsme balon, ale pak Madrid skóroval. Byl to fascinující zápas s mnoha šancemi na obou stranách,“ hodnotil ho Hoeness.

Triumf královského klubu pečetil v páté minutě nastavení mladík Endrick, který po brejku střelou zpoza vápna zaskočil brankáře Nübela. Ve věku 18 let a 58 dnů se stal nejmladším střelcem v dresu Realu Madrid v Lize mistrů. Prvenství uzmul legendárnímu Raúlovi, jenž v roce 1995 skóroval v 18 letech a 113 dnech.

Nejlepší vizitkou pro Stuttgart je, že hráčem utkání se stal zkušený gólman Thibaut Courtois. „Je jedním z nejlepších gólmanů na světě a tentokrát to opět dokázal. Ve fotbale rozhodují góly a Real Madrid má úžasnou schopnost branky bránit i střílet. Vytvořili jsme si šance, ale Courtois hrál tentokrát významnou roli,“ pochválil Hoeness belgického brankáře, který si připsal šest zákroků, o jeden více než jeho protějšek.

„Stuttgart hraje dobrý fotbal a teď měl trochu smůlu, když několik svých šancí nevyužil. Hrál hodně vysoko, čímž nám vepředu vznikalo hodně prostoru. Měli jsme tak hodně šancí, ale ve finální fázi jsme je neřešili dobře. V novém formátu Ligy mistrů pro nás bylo zvládnout tento zápas klíčové, je hrozně důležité doma vyhrávat,“ pochválil Courtois jednoho ze soupeřů pražské Sparty v letošní Lize mistrů.