Hlavní obsah

VAR zasáhl a vzal Spartě gól. Podobně probíhalo mnoho standardek, nechápal Friis

Aktualizováno

Letná jásala, slavila gól Kaana Kairinena v nastavení. Znamenal obrat na 2:1 proti rumunskému FCSB v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů. Jenže po chvíli se fotbalisté Sparty s fanoušky propadli do frustrace. Do hry vstoupil VAR, hlavní rozhodčí nakonec branku kvůli domnělému faulu Martina Vitíka odvolal. Správně?

VAR vzal Spartě gól. Podobně probíhalo mnoho standardek, divil se Lars Friis Video: Sport.cz

Článek

„Neexistuje jednoznačná odpověď. Situaci jsem si po zápase znovu prohlédl a musím říct, že podobně probíhalo mnoho standardek,“ prohlásil trenér Sparty Lars Friis. Co přesně se na Letné v závěru úterního utkání odehrálo?

Na počátku 93. minuty prodloužil hlavou dlouhý aut Asger Sörensen, po následném souboji Vitíka s obráncem FCSB Dawou propadl míč ke Kairinenovi, který ho neomylně poslal do sítě. Na světelné tabuli se vzápětí objevilo 2:1.

Po chvíli však hlavní rozhodčí signalizoval, že se jde podívat na video. Radost letenských ochozů vystřídala obava. Nakonec byla oprávněná. Norský arbitr usoudil, že Vitík rukou Dawu fauloval, gól tedy neuznal. Na televizních záběrech je patrné, že obránce Sparty měl ruku na zádech Dawy, který po vzájemném souboji upadl.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ionut Pantiru z FCSB a Veljko Birmančevič ze Sparty Praha během utkání 3. předkola Ligy mistrů

„Neviděl jsem to na videu, nechci se k tomu vyjadřovat,“ dodal útočník Victor Olatunji, autor vyrovnávací branky. Soupeř měl na verdikt sudího pochopitelně odlišný názor. „Byli jsme frustrovaní, protože gól byl ze standardky, na které jsme se připravovali. Bylo ale dobré rozhodnutí, že branka neplatila. Viděl jsem situaci v kabině na videu, jednalo se o faul,“ prohlásil záložník FCSB Mihai Lixandru.