Hlavní obsah

Rozjetý Mourinho. Po vyřazení z Ligy mistrů se pustil do rozhodčích

Naděje na Ligu mistrů vyhasla. Fotbalisté Fenerbahce Istanbul s trenérem Josem Mourinhem vypadli ve třetím předkole kvalifikace o milionářskou soutěž s francouzským Lille, když postup vystřelil ve 116. minutě z penalty útočník Jonathan David. Portugalský kouč tureckého giganta si po zápase neodpustil kritiku rozhodčích.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Portugalský trenér se po vyřazení jeho Fenerbahce Istanbulu z Ligy mistrů pustil do kritiky rozhodčích.

Článek

„Bude lepší, když o penaltě nebudu mluvit. Když se podívám na další incidenty, které se mi v poslední době staly,“ narážel Mourinho na fakt, že v prvním ligovém zápase jeho celku viděl žlutou kartu již po dvaceti minutách hry.

„Jen rozhodčí a VAR ví, proč to byla penalta. Já na svůj tým jsem hrdý. Je práce rozhodčího, aby respektoval hru a musí donutit hráče k tomu samému. Soupeře kritizovat nemohu, protože tomu jde také jen o výsledek. Kdyby sudí ale v prvních 20 minutách rozdali žluté karty, všechno by se změnilo a tohle se nestalo,“ kritizoval portugalský kouč pro klubový web.

Jedenašedesátiletý trenér, který milionářskou soutěž vyhrál s Portem a Interem Milán, po zápase přiznal, že jeho tým v Evropské lize má větší šanci na úspěch než v Lize mistrů.

„Ekonomicky je pro nás vypadnutí samozřejmě prohra a přicházíme o šanci zahrát si proti největším týmům na světě. Nikdy bychom ale Ligu mistrů nevyhráli a nikdy bychom se nedostali ani do finále,“ řekl.

Zkušený trenér si před novináři taktéž vzpomněl na finále Evropské ligy z roku 2023, kdy s AS Řím nestačil na Sevillu. Tehdy Mourinho cítil od rozhodčí křivdu, kterou rýpavě, jak má ve stylu, připomněl.

„V Evropské lize se nám může dařit velmi dobře, ale pokud… Raději v této větě nebudu pokračovat. Protože když to řeknu, dostanu se do problémů,“ zmínil svým typickým stylem.

Když se novináři doptali, co slovem „pokud“ myslí, odpověděl jasně: „Jestli chcete vědět více o „pokud“, zvu vás, abyste se podívali na finále Evropské ligy v roce 2023 mezi Římem a Sevillou a pochopíte, co tím myslím.“

Fenerbahce vypadlo s Lille po vyrovnané bitvě. V prvním utkání prohrálo 1:2 na půdě francouzského celku. Na domácím hřišti poslal turecký tým do vedení vlastní gól Diakiteho až v nastaveném čase. Lille dokonce dohrávalo od 109. minuty v deseti lidech, ale ve 116 minutě rozhodčí nařídil pokutový kop, který proměnil kanadský reprezentant Jonathan David a poslal vítěze Ligue 1 ze sezony 2020/2021 do posledního předkola Ligy mistrů.

V něm narazí na Slavii Praha, která po výhrách 1:0 a 3:1 postoupila přes belgický Saint-Gilloise.