Hlavní obsah

Trpišovský: Váháme na jednom postu. Musíme eliminovat Puertase

Slavia je na odvetu třetího předkola fotbalové Ligy mistrů v Bruselu nachystaná, vždyť její trenér Jindřich Trpišovský měl sestavu na úterní střet s Unionem Saint-Gilloise vymyšlenou už v pátek. „Váháme jen na jednom postu, kde máme dvě varianty,“ uvedl Trpišovský. Že by pozice pravého wingbeka a rozhodování mezi Davidem Douděrou a Lukášem Masopustem? Uvidíme. Sešívaní však po výhře 3:1 z Edenu přistupují k utkání obezřetně. „Čeká nás těžký soupeř. Myslím, že nám to Union bude chtít ukázat,“ varoval Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz
Článek

Brusel (od našeho zpravodaje) - Trpišovský se jako vždy kochal stadionem, který voní historií. Lotto Park, kde sídlí Anderlecht a kde se Slavia v úterý večer proti Unionu Saint-Gilloise představí, takový je. Otevřen byl už v roce 1917, samozřejmě v čase prošel renovací. Ale je vkusný a působivý. „Jsem šťastný, že tu hrajeme,“ zmínil Trpišovský. Věří, že v aréně zářící fialovou barvou oslaví postup dál.

První zápas proti Unionu jste herně i výsledkově zvládli. Jak moc se vám nechce sahat do sestavy, protože předpokládám, že Tomáš Holeš do ní po karetním trestu vrátí?

Z prvního úspěšného zápasu samozřejmě vycházíme a přizpůsobili jsme tomu i naše rozhodování na duel s Olomoucí. Na odvetu s Unionem jsme si připravili varianty a podle toho jsme dělali změny na Olomouc. Na některých postech jsme přihlíželi k zastupitelnosti a tomu, co by se dělo, kdyby se někdo zranil. Navíc jsou vedra a hrajeme tři zápasy během šesti dní. Už v pátek jsme měli jasno, jak tady nastoupíme. Váháme jen na jednom postu, kde máme dvě varianty.

Prozradíte jako tradičně jméno, které bude hrát?

Do sestavy se vrátí Tomáš Holeš a určitě nastoupí Tomáš Chorý.

První zápas výborně zvládl Christos Zafeiris, který hrál osobní obranu na nejkreativnějšího hráče Unionu Camerona Puertase. Máte podobný tah nachystaný i teď?

Máme. Bylo hodně vidět, že když už Zafi nebyl na hřišti a Puertas dostal víc prostoru, tak nás zlobil. Je to unikátní hráč s obrovskou herní inteligencí. Musíme se mu věnovat, je to klíč pro odvetu. Oni budou jistě přemýšlet o tom, jak ho dostat do hry. Jdou přes něj všechny přihrávky, míče do prostoru, za obranu, útoky. Doufáme, že se nám podaří eliminovat jeho schopnosti.

Do jaké pozice vás staví dvoubrankový náskok?

Chtěl bych, aby nás do ničeho nestavěl a abychom k zápasu přistoupili jako k tomu prvnímu. Mám k Unionu obrovský respekt. Viděl jsem mnoho jeho zápasů, spojení rychlosti a techniky jeho hráčů je výjimečné. Ne nadarmo vyhráli třikrát základní část belgické ligy. Už v prvním zápase u nás měli zajímavé pasáže, kdy vyskočili a byli skoro nepolapitelní. Čeká nás těžký soupeř. Myslím, že nám to budou chtít ukázat.

Co očekáváte?

Budou hrát víc odvážněji. Ale my si tohle nesmíme dát do hlavy a sklouznout do pasivity. Musíme hrát stejně aktivně a zodpovědně, jiná cesta nevede.

Bude spoléhat na kvalitní defenzivu, která vás od začátku sezony drží?

Chtěli bychom se o to opřít. Ovšem jde o dlouhodobou věc a trend, poslední gól od soupeře jsme dostali na konci v dubnu v Hradci Králové, pak jsme si dali dva vlastní góly. Až na Tomáše Vlčka z toho nikdo v defenzivě nevypadává, kluci jsou na sebe zvyklí. Umíme zareagovat na rozestavení soupeře. V Evropě takovou obranu potřebujete, protože proti vám nastupují opravdu šikovní hráči.

Je pro vás výhodou, že Union nemůže hrát na svém domácím stadionu, ale hostí vás na Anderlechtu?

Spíš jsem rád, že jsem se sem mohl podívat. Jak už jsem několikrát říkal, miluju historické a fotbalové stadiony, tenhle takový je. Je přestavěný, atmosféra tu na vás dýchne. Je to úplně něco jiného než moderní arény. Na Anderlecht jsem v minulosti hodně koukal, protože tu hrál útočník Luc Nilis, kterého jsem miloval. V televizi jsem si stadion mohl prohlédnout už několikrát, ale teď máme všichni možnost si ho projít. Jsem šťastný, že tu hrajeme. Ale pro nás se nic nemění, čeká nás venkovní zápas.

Dělá vám tu průvodce vedoucí mužstva Stanislav Vlček, který za Anderlecht hrál?

Standa je před námi pořád o krok napřed (úsměv). Ví, kam jedeme. Hrál tu, hodně nám toho vyprávěl. Takže ano, průvodce tu máme. Trochu mě ale straší, že někteří lidé z výpravy jsou tu potřetí a předtím vždy prohráli 0:3. Doufám, že do třetice se nestane to samé.