Hlavní obsah

Trpišovský: Strašně mě mrzí, že jsme nešli do prodloužení. Juráska tým skvěle podpořil

Renomovaný obránce soupeře Thomas Meunier, který prošel Paris Saint-Germain nebo Dortmundem, mu řekl, že takovou intenzitu zápasu nezažil. Trenéra fotbalové Slavie Jindřicha Trpišovského kompliment zahřál, ale stejně se v něm plno emocí míchalo. „Je hrozně těžké mluvit o pocitech, když vyhrajete s takovou kvalitou a nepostoupíte,“ litoval Trpišovský po vyřazení z Ligy mistrů. Sešívaní porazili v odvetě play off Lille 2:1, ovšem v součtu s porážkou 0:2 z Francie padají do hlavní fáze Evropské ligy. Kouč podpořil i zdrceného křídelníka Matěje Juráska, který nedal velkou šanci v poslední minutě nastavení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský po vyřazení z Ligy mistrů s Lille.

Článek
Fotogalerie

Pere se to ve vás, když jste po takovém výkonu nepostoupili do Ligy mistrů?

Těžko hledám slova. Jsme zklamaní, že jsme nepostoupili, což je to nejdůležitější. Byli jsme krůček od toho, abychom utkání dostali prodloužení. Do zápasu jsme dali absolutně všechno, centimetry nás dělily od toho, abychom si nadělili extra porci minut. Strašně mě mrzí, že jsme ještě nemohli třicet minut pokračovat. Musím poděkovat divákům, přenesli na nás energii. Už při nástupu na rozcvičku jsme měli husí kůži. Věřím, že tým jim to aspoň částečně výkonem vrátil.

Říkáte si, jestli jste vůbec mohli udělat něco jinak?

I když někdy vyhrajete třeba 2:0 nebo 3:0, máte v hlavě nějaká okénka nebo něco jiného. Ale teď mě nenapadá jediná věc. I proto jsme nevyužili páté střídání, všichni byli v laufu. Sami kluci, co zůstali na lavičce, říkali, že nejde střídat. Třeba Zafi (Zafeiris) byl vyždímaný, ale bylo vidět, v jakém je rytmu. Všichni skvěle pracovali.

I trenér Lille Bruno Génésio říkal, že nečekal, že tu jeho tým bude tak trpět.

Víte, proti komu hrajete, a také víte, že soupeř těžko hledá protizbraň, když je zápas takhle rozjetý. Mohli jsme ještě nějakou situaci vyřešit lépe, Tondovi chyběl při té gólové střele kousíček, aby ji chytil. Používám to málokdy, ale chyběl nám zlomek štěstí v nějakém momentu. Věřím, že v prodloužení bychom měli navrch. Chviličku jsem po zápase mluvil s Meunierem, který hrál ve Francii a Německu.

Co vám říkal?

Že takovou intenzitu zápasu nezažil a že od 30. minuty si říkal, že už to musí skončit, ale utkání pořád pokračovalo. Toho si vážím, i když se v první půli hrálo jen dvaadvacet minut čistého času. Ale když se hrálo, běhaly se bazény.

Byl to jeden z nejlepších výkonů Slavie pod vámi?

Těžko se to porovnává. Kdybychom za sebou měli postup, tak bych řekl, že jo. Je hrozně těžké mluvit o pocitech, když vyhrajete s takovou kvalitou a nepostoupíte. Bylo to podobné jako s AS Řím nebo Sevillou. To, co předvedli hráči vzadu a v situacích jeden na jednoho, bylo skvělé. Chtěl bych pochválit Bóřu (Jana Bořila), jak to zvládl. Tuhle pozici (pravého wingbeka) jsme hodně řešili a on z klobouku vytáhl top výkon.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský po zápase s Lille.

Podpořili jste Matěje Juráska, který byl na hřišti viditelně zdrcený z toho, že v poslední šanci netrefil bránu?

Bylo to na něm vidět. Každý hráč sní o chvíli, že svůj tým někam dostane. Emoce byly obrovské. On je z toho zdrcený, tým ho ale skvěle podpořil. Před rokem nás gólem proti Luhansku dostal do Evropské ligy. Proto jsou emoce tak skvělé.

Jak to myslíte?

Přináší euforii i takovéto momenty. Na hráče se nezlobím, jsem rád, že jsou v šancích. Matěj chtěl gól dát, z lavičky to vypadalo, že míč jde do brány, ale pak se vychýlil ven. Jsme jeden tým. Všichni jsme lidi, všichni chybujeme. Věřím, že tuhle zkušenost zúročíme v jiných zápasech a Matěj nám třeba nějaký rozhodne.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fanoušci utěšují zklamaného Matěje Juráska.

Předvedl Christos Zafeiris nejlepší výkon ve Slavii?

Souhlasím. Mám z něj velkou radost, byl skvělý. Loni jsem ho kritizoval, že nemá takové body a že není ve správných prostorech. Teď je ale ve výborném rozpoložení. V sobotu jsme hráli modelový zápas a nebyl v hlavním týmu. Chtěli jsme si něco vyzkoušet. Řekl jsem mu, že je to zkouška, ale on odvětil, že udělá vše, co tým potřebuje. Je skvěle nastavený a jsem přesvědčený o tom, že on i další kluci jako Malick Diouf, Tonda Kinský, Filip Prebsl nebo Lukáš Vorlický mohou předvést velké výkony v Evropské lize. Věřím, že tým zůstane na podzim pohromadě a budeme to valit.