Hlavní obsah

Trpišovský posté v pohárech. Je to den D, hrajme víc srdcem než rozumem, říká

Lepší oslavu než postup do hlavní fáze fotbalové Ligy mistrů si v jubilejním stém zápase na lavičce v evropských pohárech trenér Slavie Jindřich Trpišovský nemůže vysnít. „Je to obrovské číslo, ale v šichtě, která nás čeká, nám nepomůže,“ pousmál se osmačtyřicetiletý kouč. Jeho parta bude dohánět manko 0:2 z Francie, kde bylo Lille herně výrazně lepší. „Musíme do toho jít po hlavě, možná míň přemýšlet nad taktikou a hrát víc srdcem než rozumem,“ hledá recept kouč sešívaných.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání proti Olomouci

Článek

Jak vyzrát na Lille?

Před týdnem jsme pocítili, jaká kvalita proti nám stojí. Ukázali nám, co umí. Ale už v prvním zápase byla spousta momentů, kdy jsme je potrápili. Víme, že doma umíme být silní. Upínáme se k tomu, že náš výkon doma může být lepší než venku jako například loni proti AS Řím. Tam jsme prohráli 0:2, doma 2:0 vyhráli. Je to o našem výkonu, který potřebujeme zlepšit. V prvním utkání nám Lille v některých pasážích vnutilo svůj způsob hry.

Co s tím?

Musíme udělat vše pro to, aby to tady bylo opačně. Musíme je dostat do situací, které pro ně budou nepříjemné. Věřím, že je to v našich silách. Ve Francii jsme nepředvedli svůj nejlepší výkon, tady ho vytáhnout musíme. Pak se může stát cokoliv.

Dává vám inspiraci venkovní zápas Lille v minulém předkole na Fenerbahce, kdy se dostalo pod tlak?

Zápas jsme samozřejmě viděli. Fenerbahce před zápasem prohrávalo a vytvořilo si hlavně díky Džekovi tlak v pokutovém území, už v první minutě mohl dát gól. Lille bylo proti nám tak kvalitní, že nám vnutilo svůj způsob hry a těžiště se přesunulo hodně k naší brance. My měli pak daleko nahoru. Fenerbahce se povedlo přes křídelní prostory přesunout těžiště k brance Lille. Myslím, že jsou v pokutovém území zranitelní.

Na to spoléháte?

Je potřeba dostat ono těžiště hry k brance Lille a vytvořit si nebezpečné situace. Víme, že tu bude bouřlivé prostředí a že to klukům pomůže k nadstandardnímu výkonu. Musíme do toho jít po hlavě, možná míň přemýšlet nad taktikou a hrát víc srdcem než rozumem.

Jak se zpětně ohlížíte za domácími odvetami, kdy jste potřebovali smazat náskok? Proti Ferencvárosi a AC Milán jste dvougólové manko nestáhli.

Rozhodující jsou góly a efektivita. Doma s Ferencvárosem jsme i přes drtivý tlak vyhráli jen 1:0. A zase třeba na Unionu (Berlín) jsme neměli bůhvíjaká čísla, ale ze dvou šancí jsme vytěžili jeden gól, byli jsme precizní v defenzivě a vyhráli 1:0. Pak jsou naproti tomu zápasy, kdy máte skvělá čísla, drtivý tlak, ale nestačí to. Třeba doma proti AC Milán jsme byli dvacet minut do červené karty jasně lepší a Mojma (Chytil) měl šanci. To jsou rozdíly mezi venkovními a domácími zápasy.

Takže si věříte, že?

Lille je podobně těžká váha jako AC Milán nebo AS Řím. Jsou klidní a kvalitní na míči a pak rychlí v přechodu, těžko se nahánějí. Je to o nastavení v zápase a o tom, kdo co komu vnutí. Chceme najít cestu k tomu, aby to pro Lille bylo co nejnepříjemnější. Musíme ze sebe vyždímat všechno. Je to den D, kdy ještě vše můžeme rozhodnout ve svůj prospěch. Každý do toho musí dát maximum.

Budete koučovat stý zápas v evropských pohárech. Co na to říkáte?

Je to obrovské číslo. Vybavuji si, že jsme s Libercem hráli první zápas proti Kirjatu Šmona, začali jsme čtyřmi výhrami a v šestém utkání jsme vyhráli venku na Olympique Marseille. Pro nás trenéry ze druhé ligy to bylo jako sen. Chtěl bych všem lidem v týmu, se kterými jsme vše prošli, poděkovat. To velké číslo nám ale v šichtě, které nás proti Lille čeká, nepomůže. Bylo by však krásné jubileum spojit s postupem. Doufám, že si odvetu budeme pamatovat.