Hlavní obsah

Trpišovský: Lille mi v útoku připomíná Real Madrid. Liga mistrů na mě už dýchá

Prohodil pár přátelských slov s polským sudím Marciniakem, s nímž se potkal u střídaček. Oblíbené bago výjimečně vynechal, protože si o víkendu zle nakopl pravačku. Při rozcvičce si stadion ve Valenciennes natočil na mobil. V úterý na nic z toho nebude čas. Trenér Jindřich Trpišovský podruhé v kariéře chce protáhnout fotbalisty Slavie do hlavní fáze Ligy mistrů, poslední překážkou v závěrečném předkole zůstává Lille.

Předzápasový trénink fotbalistů Slavie před 4. předkolem Ligy mistrů ve FranciiVideo: Jan Daněk, Sport.cz

Článek

Valenciennes (Od našeho zpravodaje) - „Dýchne na vás, že jsme krůček od Ligy mistrů,“ vyznal se kouč Trpišovský na pondělní tiskovce.

Jeho družina si před úterním mačem (21.00) vyzkoušela oficiální míče s hvězdami, které k Lize mistrů patří jako víno k Francii.

Na sešívaných dresech přibyly nášivky s logem honosné soutěže.

V závěrečném předkole už při nástupu zní známá melodie Ligy mistrů.

Trenére, co bude nutné, abyste chytlavou znělku slýchali i na podzim?

Hlavně se musíme vyrovnat s hrou Lille v ofenzivní třetině hřiště. Mají styl, na který v Česku moc nenarazíte. Je založený na velké kombinaci středem i po stranách hřiště. Jsou nejsilnější v útočném postavení a jsou schopní se v rychlosti dostávat přes křídelní hráče. I jejich útočník Jonathan David je komplexní. Celkově je to atypický styl. Přirovnal bych to vzdáleně k Realu Madrid v postavení útočných hráčů.

Co s tím?

Připravujeme se na to, jak na to reagovat. V hojné míře se s tím potkáme. Musíme být důslední, dobře pokrývat soupeře a vzájemně si pomáhat. Musíme se opřít o týmovou a individuální defenzivu. Taky ale musíme být v takovém zápase kvalitní v kombinaci a držet míč, abychom se nedostávali pod tlak. S Fenerbahce i v minulé sezoně bylo Lille silné při standardních situacích. Je to komplexní tým, který kvalitně zakládá útoky od stoperů nebo gólmana. Musíme minimalizovat problémy, do kterých se můžeme dostat.

Dobrá, Lille ale nehraje na domácím stadionu. Nemá všechny hráče fit a na rozdíl od vás nemá o víkendu odložený ligový zápas. Nedostáváte se do výhody?

Myslím, že Lille je kvalitní tým. Ukázal to proti Fenerbahce i v minulé sezoně. Dobrý tým umí překonávat překážky a i nám chybí někteří důležití hráči. K sezoně to ale vždycky patří. Mají pořád k dispozici stadion, který má větší kapacitu než my v Edenu. A co se týče ligy, chtěli jsme hrát, ale Boleslav si zápas z pochopitelných důvodů v náročném programu odložila. My jsme si přáli spíš hrát, je to pro nás nepříjemnost a výhoda pro soupeře.

Nakousl jste marodku. Jaký je zdravotní stav?

Někteří hráči s námi nepřicestovali ze zdravotních důvodů. Útočník Dan Fila si na předzápasovém tréninku v Belgii proti Unionu přivodil zranění paty, i když s námi pak seděl dvakrát na lavičce. Proti Teplicím tam chtěl být, protože za ně hrál. Snažíme se ho dát dohromady na odvetu, v Praze má větší možnost rehabilitace a terapií. Zranění je na pár týdnů a chceme, aby byl případně na část odvety k dispozici. Chybí i David Douděra a Ondra Zmrzlý, který s velkou pravděpodobností bude na odvetu. Všichni ostatní hráči jsou zdraví.

Sestřih zápasu Slavia - TepliceVideo: LFA

Zdá se, že poslední důležitější zápasy máte o sestavě jasno. Platí to i teď?

Máte pravdu, je to tak. Už teď máme jasno, platilo to i v pátek před sobotním zápasem s Teplicemi. Je to i tím, že nebylo tolik změn v kádru. Přišel jen Tomáš Chorý do útoku a vrátili se kluci z hostování, kteří už s námi měli zkušenost, jako Tonda Kinský. Ten chytil skvěle šanci, ale už předtím pracoval s ostatními našimi trenéry. Pozice jsou dané, pokud dojde i k nějakému zranění. Když se nám stane nepříjemnost, máme většinou jasně danou volbu, kdo ho nahradí.

Chorý se ještě v Plzni trefil v pohárech proti AS Řím nebo Barceloně. Gólově přispěl i vám v předkole proti belgickému Unionu. Svědčí mu mezinárodní duely?

Jsme rádi, že nám výraznou měrou pomohl s Unionem. Nejen góly, ale i prací. Kdo sledoval jeho obrannou práci v Belgii, viděl, že se dostával téměř do vlastního vápna. I při obranných standardkách byl platný. Cítí kořist, a čím je zápas důležitější, tím víc je schopný dostat ze sebe emoce. Asi by se nenašel obránce na světě, který by s jeho parametry neměl problémy.

Tomáš Chorý: Takové zápasy mám rád. Podpora z tribun mě těší, fanouškům můžu dát odpovědi na hřišti. Video: Sport.cz

A ta mezinárodní konfrontace?

Když se bavíme o rozdílech mezi Evropou a ligou, v Česku jsou důrazné souboje běžné. V Evropě se s takovým typem útočníka obránci moc nepotkají a on toho umí využít. Věříme, že na to naváže. I to byl jeden z důvodů jeho příchodu do Slavie.

Jaký výsledek si chcete odvézt z Francie?

Když hrajete proti kvalitnímu týmu, je důležité podat dobrý výkon v obou zápasech. Nestačí vám zahrát kvalitně jen jedno utkání. Cíl je dobrý výsledek. Bez toho a dobrého výkonu tady by se na to doma už těžko navazovalo. Nechceme mezi zápasy dělat rozdíl. Nesmíme soupeře pustit k ofenzivním manévrům, ve kterých je hodně silný. Potřebujeme dobrou a příznivou výchozí pozici pro příští týden.