Hlavní obsah

Trpišovský: Bylo to na krev, hráči si sáhli na dno. Věřím, že Lille potrápíme

Vypichoval obětavost, nasazení nebo výkony stoperů. Trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský byl po postupu přes belgický Union Saint-Gilloise do poslední předkola o Ligu mistrů nadšený. „Všichni zaslouží absolutorium,“ zmínil Trpišovský. Sešívaní vyhráli i odvetu v Bruselu, po výhře 3:1 doma uspěli tentokrát 1:0.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během zápasu s Royalem Union Saint-Gilloise.

Článek

Brusel (od našeho zpravodaje) - Po postupu čeká Slavii v posledním předkole Ligy mistrů francouzské Lille. „Věřím, že je potrápíme a že to s námi nebudou mít jednoduché,“ uvedl Trpišovský.

Jaká byla odveta v Bruselu?

V první řadě bych chtěl poděkovat fanouškům, co za námi přijeli. Vytvořili nám skvělou kulisu, cítili jsme se jako doma. Chci poděkovat všem lidem v realizáku, bylo to náročné dvojutkání a tady se to zase ukázalo. Ovšem ve dvou zápasech jsme dokázali špičkový tým belgické ligy ubránit a nedovolili mu vstřelit ani gól, doma jsme si ho dali sami. Všichni zaslouží absolutorium. Děkuju týmu, jak jsme dokázali pracovat do defenzivy.

Opět jste nedostali gól.

Byli jsme organizovaní a obětaví. Hráli jsme s obrovským nasazením a srdcem. Dokázali jsme takovému soupeři vzdorovat a nakonec vstřelit vítězný gól. Dvakrát jsme vyhráli, což je důležité pro koeficient. Moc si toho vážím.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Slavie se radují z branky, která je posunula do 4. předkola Ligy mistrů.

Cítil jste, že utkání máte od začátku pod kontrolou?

Ano, cítil. Na druhou stranu v evropských zápasech může vždy přijít moment, který pomůže soupeři. Ať je to červená karta, nějaká chyba, gól. Ale kromě toho, že jsme se mohli udržet víc balonů nahoře, pracoval tým skvěle. Pomohli nám střídající hráči, kteří naskakovali do těžkého zápasu. Bylo to na krev, v horku to bylo náročné. Hráči si sáhli na dno.

Vyzdvihnete někoho?

To je těžké, ale třeba to, co předvedli stopeři vzadu, bylo neskutečné. Byla to vysoká škola práce v obraně. Pro všechny mám kompliment, jak jsme soupeře dokázali eliminovat. Ale i třeba tři kluci nahoře Tomáš Chorý, Lukáš Provod a Ivan Schranz hráli do mrtva.

Už před utkáním jste mluvil o tom, že bude klíčové uhlídat tvořivého záložníka Puertase. Opět ho výborně bránil Christos Zafeiris. Nemění se trochu jeho role? Čekáte od něj hodně nadstavbu vepředu.

Zafi přicházel jako komplexní hráč, tenhle naturel jsme v něm viděli. Když jsme se s ním a jeho tátou před příchodem bavili, hovořili jsme i o těchto věcech, o herním stylu, jeho dalším rozvoji. I proto si vybral nás, aby tu udělal progres po všech stránkách. Tento dvojzápas si jeho takovou roli vyžadoval, v dalších utkáních budeme chtít od něj i hru nahoru. Nebyl ještě plně kondičně připravený, musel jít dolů, ale i Filip Prebsl hrál dobře.

Rýsuje se vám kostra pro velké zápasy?

Máme velkou radost, že je z čeho vybírat. V brzké době se vrátí Štěpán Chaloupek i další hráči. Bude to strašně důležité, protože jedním z důležitých bodů byla i rotace. Udělali jsme ji pro zápas s Olomoucí a pomohlo nám to v tom, že jsme tu mohli podat takový výkon. Tempo a intenzitu, ve které hrajeme, je těžké udržet. Proto je důležité, že když někdo vypadne jako v prvním zápase Tomáš Holeš, tak to není znát.

V posledním předkole o Ligu mistrů vás čeká Lille. Co tomu říkáte?

Přáli jsme si Fenerbahce, protože si myslím, že by nám jejich herní styl seděl. Navíc jsme se s nimi už potkali. Je to ale poslední předkolo Ligy mistrů, těžko si soupeře vybíráte. Informace sbíráme. Čeká nás něco podobného jako tady, tedy atletičtí a rychlí hráči. Viděl jsem fragmenty z prvního zápasu, který Lille vyhrálo 2:1. Je špičkový tým francouzské ligy, prodávají hráče do velkých soutěží a dokážou je nahrazovat. Bude to těžký oříšek. Věřím, že když navážeme na tyhle výkony, tak je potrápíme a nebudou to mít s námi jednoduché.