Hlavní obsah

Tři hráči stojí víc než kádr Sparty. Pražany poženou na City i slavné osobnosti

Vyběhli na perfektně střižený trávník a bedlivě si prohlíželi bleděmodré sedačky slavného a zvenku už lehce oprýskaného Etihad Stadium. „Každý člen našeho týmu se těší, že si zahrajeme proti jednomu z největších týmů na světě,“ líčí záložník fotbalové Sparty Lukáš Haraslín. Nejen on se ve středu pokusí proti Manchesteru City o obrovský sportovní zázrak. Pražané přicestovali na půdu anglického giganta ke třetímu duelu Ligy mistrů v pozici jasného outsidera.

Manchester je favoritem, ale ve fotbale je možné všechno, říká Lukáš Haraslín. Z poslední návštěvy v Anglii jsme se poučili.Video: UEFA

Článek

Manchester (od našeho zpravodaje)  Kdo na letišti nepotkal hráče A-týmu, výběru do 19 let, členy realizačního týmu nebo sponzory, ale zná jména z fotbalového prostředí, stejně věděl, že se Sparta krátce po poledni chystá na cestu přes kanál La Manche.

„Žádáme pana Františka Čupra cestujícího do Manchesteru, aby se dostavil k dodatečné kontrole zavazadla,“ sháněli zaměstnanci letiště místopředsedu klubového představenstva. Pak už se ale všichni vydali směr Anglie.

Spartu vyrazili podpořit legendy Bořek Dočkal či David Lafata, někdejší výborný hokejista Jakub Voráček a scenárista Petr Kolečko a stanice Nova Sport vzala jako experta aktuálně nezaměstnaného gólmana Tomáše Vaclíka, který v únoru 2018 dokázal s Basilejí na City zvítězit 2:1.

Sparta v Manchesteru zaleze. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Moderní stadion pro 53 600 diváků, který byl v roce 2002 otevřen původně jako atletický, ale ihned došlo k rekonstrukci a od roku 2003 zde hrají City své domácí duely, ocenil i trenér Pražanů Lars Friis. „Užiju si moment, kdy vyjdu ven. Těším se na večerní trénink na tak masivním stadionu,“ pravil na tiskové konferenci.

Aktuálně roste hned vedle stadionu nová tribuna, která se po dodělání „zasune“ do současné stavby a zvýší kapacitu areny přes 60 tisíc. V těsné blízkosti Etihadu se pak nachází nové klubové zázemí otevřené v prosinci 2014. Čítá mimo jiné 16 hřišť, sídlo pro zaměstnance, zázemí pro A-tým i akademii, media centrum i Joie Stadium s kapacitou 5 tisíc diváků, kde ve středu pár hodin před dospělými kolegy odehrají svůj zápas Youth League sparťané do 19. let.

Úřadující čeští šampioni mohou v jednom z nejmodernějších areálů světa jen překvapit. I když stejně jako City uhráli v Lize mistrů zatím čtyři body, jsou jasnými outsidery. Vždyť parta trenéra Pepa Guardioly od sezony 2017/2018 získala šest anglických titulů a jednou skončila druhá za Liverpoolem. Ligu mistrů předloni ovládla.

A jedno porovnání. Podle webu Transfermarkt.com je tržní hodnota kádru City 1,26 miliardy eur, více má aktuálně jen Real Madrid (1,36). Sparta se pyšní částkou 85,4 milionu eur, což je méně než odhadovaná cena tří nejdražších hráčů City. Erling Haaland a jeho 200 milionů eur, Phil Foden 150 milionů a Rodri se 130.

Každopádně jde o velkou výzvu. „Hodně se těším. Těším se na stadion a celkově tamní prostředí. To bude bomba,“ hlásil po víkendovém triumfu nad Libercem krajní obránce Tomáš Wiesner. Dá se však očekávat, že domácí budou mít jasnou územní převahu. „Když jsem viděl, jak jsme byli teď zalezlí, tak se bojím, abychom na City neskončili všichni v bráně,“ usmíval se po remíze 1:1 na Stuttgartu stoper Jaroslav Zelený.