Hlavní obsah

Toxický boj o Ligu mistrů. Na vystřídané pršel odpad, gólman skopl slavícího soupeře

Marnou snahu s ostudným závěrem mají za sebou fotbalisté tureckého Galatasaraye. V úterý večer jim proklouzla účast v hlavní fázi Ligy mistrů. V ďábelské istanbulské atmosféře nesmazali jednogólové manko z úvodního zápasu proti Young Boys Bern, dohrávali v oslabení a po porážce 0:1 putují jen do Evropské ligy. „Očekávali jsme toxické momenty, kterým jsme ale vzdorovali,“ oddechl si kouč Švýcarů Patrick Frame.

Foto: Dilara Senkaya, Reuters

Emoce v kvalifikaci o Ligu mistrů mezi Galatasaray a Young Boys Bern.

Článek

O pekelné kulise a zdivočelých příznivcích Galatasaraye by mohli vyprávět sparťané, kteří v padesátitisícovém kotli hráli únorový duel Evropské ligy.

Po úterním postupu přes Malmö má Sparta jistotu, že na turecké protivníky v Lize mistrů znovu nenarazí.

Istanbulský velkoklub nezvládl odvetu závěrečné kvalifikace. Po prohře 2:3 ve Švýcarsku musel Galatasaray dotahovat. Nějaké šance si vytvořil. Skóre ale dál zůstávalo bez branek, což vyhovovalo hostům.

A začaly téct nervy. Lidem na tribunách i členům domácí střídačky.

Dusno vyvolalo dvojité střídání Young Boys v 80. minutě. Filip Ugrinič a Ebrima Colley nezamířili ke střídačkám, ale dle nedávných úprav pravidel opustili hrací plochu nejkratším možným způsobem.

Obcházeli hřiště za postranní lajnou, kde ale na ně pršely kelímky, zapalovače, mince a další odpad, co zrovna turečtí diváci našli u sebe.

Vystřídaní borci zareagovali docela logicky. Vrátili se na hřiště, kam už odpadky nedolétly. Norský sudí Eskas přerušil hru, domácí se vztekali. Gólman Fernando Muslera docela komicky vytláčel Ugriniče zpět za lajnu, aby se mohlo zase hrát. Švýcar to ale odmítal.

Švýcarský server Watson si všímal, že tureckou zlobu umocnil vystřídaný Gambijec Colley, který si přiložil prst k ústům, čímž symbolicky umlčoval rozvášněné davy.

Kromě pošťuchování na hřišti se do sebe pustili členové střídačky, norský sudí Eskas opět přerušil hru. Dost nedůstojné scény v souboji o soutěž, která je chloubou evropského fotbalu.

Nehezký závěr odvety vygradoval v 87. minutě. Young Boys vytrestali riskující Galatasaray. Z brejku se trefil náhradník Virginius, který po gólu opět gestikuloval a dráždil tribuny. Když při oslavě gólu probíhal kolem Musler, vypěnil i matador z Uruguaye.

Soupeře skopl, za což okamžitě vyfasoval červenou kartu.

„Jako profesionál byste měli unést prohru. Muslera, který zaútočil na autora gólu, celému světu vzkázal, že on rozhodně profík není,“ rýpl si kouč Frame.

Osmatřicetiletý Muslera může čekat disciplinární trest, který ho připraví o nejbližší mezinárodní starty. Liga mistrů by to stejně nebyla. Galatasarayi zbyla jen pachuť, ostuda a Evropská liga.

A jen se potvrdilo, že přijímání porážek není dlouhodobě jejich nejsilnější vlastností. Podobnou strkanicí včetně kung-fu kopu dopadlo i únorové vyřazení Turků se Spartou na Letné.