Hlavní obsah

Spartu spasila v Lize mistrů trefa snů. Kairinenovu bombu chválí i Němci

Aktualizováno

Raketa země-vzduch přímo do šibenice nebohého gólmana Stuttgartu Alexandera Nübela. Záložník fotbalové Sparty Kaan Kairinen se trefil ve druhém utkání Ligy mistrů po sobě. A jak! Parádně zahraný volný kop zmrazil favorizovaný domácí celek a zařídil konečnou remízu 1:1. „Vyčistil to slušně. Myslím, že v tom rohu branky už žádní pavouci nezbyli,“ chválil autora výstavní branky trenér Lars Friis.

Nejhezčí gól v mé kariéře, těšilo Kaana Kairinena. Vymetl z brány všechny pavouky, chválil ho trenérVideo: Sport.cz

Článek

Stuttgart (od našeho zpravodaje) – Finský středopolař přitom vůbec neměl jednoduchou pozici, když se po půlhodině hry za stavu 1:0 pro Stuttgart postavil ke standardce. Právě naopak.

Po faulu na Veljka Birmančeviče se stadionem rozezněl ohlušující pískot, jelikož domácí fandové nesouhlasili s verdiktem litevského sudího Mafredase Lukjančukase. I kdyby se Kairinen pokoušel poslouchat vlastní myšlenky, v takovém hluku by neměl šanci uspět. Míč se navíc nacházel pěknou řádku metrů za vápnem a mimo osu hřiště.

Jenže i tak si precizně našel cestu do horního rohu, potěšil všechna sparťanská srdce a rozesmutněl brankáře Nübela, který zbytečně plachtil vzduchem. „Hezčí gól jsem nikdy nedal. Každé dítě sní o tom, že jednou takhle trefí přímák. Budu si to pamatovat do konce života,“ zářil Kairinen.

Stuttgart jako reparát? Raději výhru v derby, říká Jaroslav ZelenýVideo: Sport.cz

A nepřátelská atmosféra těsně před rozehráním?

„Ani jsem ji nevnímal. Koncentroval jsem se, abych co nejlépe trefil míč. Povedlo se,“ radoval se letenský hrdina večera, jenž pochopitelně potěšil i svého přímého nadřízeného. Má tak Kairinen nyní předplaceného prvního fleka v pořadníku exekutorů volných kopů?

Po dotazu na toto téma se trenér Friis široce usmál a s chutí odpověděl. „Fakt krásný gól, viďte? Ale určitě si pamatujete branku Qazima Laciho proti Kodani. Taky to byla nádhera, máme kluky, kteří přímé kopy prostě umí,“ pravil dánský kouč. „Ale upřímně, jestli si někdo zaslouží dát takovou branku, tak právě pan Kairinen. Neustále dře, přidává si. Tohle je odměna,“ chválil Friis.

Pochod fanoušků Sparty na zápas Ligy mistrů ve StuttgartuVideo: Sport.cz

Kairinenova nádhera nezůstala bez odezvy ani v Německu. „Nenechal se vyrušit pískáním a senzačně vypálil. Gólman byl bez šance,“ napsal například deník Bild. „Nadýchaná rána, gól z říše snů,“ doplnil fotbalový portál Kicker.

Finský záložník přitom z klíčové standardky klidně mohl centrovat, za to by se na něj nikdo nezlobil. Vždyť před rozehráním si ho vyčíhl kapitán Filip Panák, aby zjistil, co má Kairinen za lubem.

„Řešili jsme, jestli nacentruji, nebo vystřelím. Mně ale bylo jasné, že to chci zkusit rovnou na bránu. Asi jsem se rozhodl dobře,“ culil se muž, který Spartě zařídil důležitý bod.