Hlavní obsah

Spartu poslal do prodloužení její Neymar, specialista na předkola

Drama s hořkým koncem. Fotbalisté pražské Sparty po remíze 3:3 v odvetě 3. předkola Ligy mistrů vypadli s FC Kodaň až na penalty. Jedním z kladů úterní přestřelky byl výkon Veljka Birmančeviče. Srbský křídelník přišel s pověstí specialisty na pohárová předkola. A v úterý večer ji naplnil.

Mrzí nás, že jsme to nezvládli, ale snad nás to posune dopředu, věří Lukáš HaraslínVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Když se objevila kachna, že se Sparta údajně zajímala o Brazilce Neymara, Letenští na ni den před odvetou vtipně zareagovali. „My už jednoho máme..." napsali na klubové síti X k fotografii usmívajícího se Birmančeviče.

Jeho příchod na Letnou byl vcelku překvapivý. „V kariéře už nasbíral cenné zkušenosti z předkol i základních skupin evropských pohárů, včetně Ligy mistrů," poukázal sportovní ředitel Tomáš Rosický, proč Veljko Birmančevič z Toulouse přichází.

Pětadvacetiletý odchovanec Partizanu Bělehrad se blýskl ve švédském Malmö, s nímž získal titul. Podepsal se pod něj devíti góly a třemi asistencemi. Švédský tým se pak z prvního předkola probojoval do Ligy mistrů, postupně vyřadil Rigu, HJK Helsinky, Rangers a Ludogorec. Birmančevič dal v předkolech celkem čtyři góly a pak si se spoluhráči mohl vychutnat skupinu s Juventusem, Zenitem a Chelsea.

Zklamaný i pyšný Brian Priske. Bylo mi ctí být dnes na Letné, říká trenér SpartyVideo: Sport.cz

„Chci hrát o titul a také o Ligu mistrů. Hraju ji rád, a to i kvalifikaci. Prostě si znovu chci zahrát Ligu mistrů. To mě motivuje," vysvětlil Birmančevič, proč se rozhodl pro Spartu.

V prvním utkání v Kodani připravil tutovku Haraslínovi, slovenský rychlík ji ovšem nevyužil. V pražské odvetě přihrál z rohu Krejčímu na vyrovnávací gól, který však byl po zásahu VAR odvolán.

A tak se Birmančevič musel ujmout role zakončovatele sám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veljko Birmančevič ze Sparty Praha oslavuje gól na 1:1 během utkání 3. předkola Ligy mistrů s FC Kodaň.

V 80. minutě převzal míč u postranní čáry, parádně pronikl kolem Jelerta a namířil si to rovnou k brance. Tam sice narazil na početní přesilu, ovšem svoji střelu dokázal se štěstím procedit přes do té doby neprůstřelného brankáře Grabaru. Vyrovnáním na 1:1 poslal zápas do prodloužení.

V něm sice Sparta dvakrát vedla, Kodaň však v obou případech rychle vyrovnala. Penaltový rozstřel pak ovládla.

„Je těžké jen tak hodit zklamání za hlavu. Hráči ale předvedli něco úžasného, co bylo kousek od dokonalosti. Navíc proti těžkému soupeři. Smutek je tedy třeba otočit a vzít si z něj to dobré. Dáme si určitě den volno a pak se vrhneme na přípravu na Teplice," chlácholí Birmančeviče i celý tým trenér Brian Priske.

  2 : 1 Monako - Barcelona 2 : 1 dohráno
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona
  0 : 4 Feyenoord - Leverkusen 0 : 4 dohráno
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen