Hlavní obsah

Sparta? Dobrý los, zní ze Švédska. Raději by ale Slovan

Po devatenácti kolech vládnou švédské lize. Na prvním místě mají fotbalisté Malmö náskok devíti bodů a jednoznačně směřují k obhajobě titulu. „Poslední kolo proti Norrköpingu zvládli téměř s B-týmem, oproti odvetě třetího předkola Ligy mistrů s PAOK Soluň udělali v základu hned osm změn. Mohou se plně soustředit jen na Spartu,“ popisuje pro Sport.cz novinář Johan Flinck z webu aftonbladet.se.

Video: Sport.cz

Článek

Malmö (od našeho zpravodaje) - Až se ve středu večer poprvé kopne do balonu, rozjede se dva zápasy trvající boj o slávu, ohromné peníze i fotbalovou nesmrtelnost. Jen vítěz si na podzim zahraje Ligu mistrů. „Řekl bych, že šance jsou 60 na 40 ve prospěch Sparty, která má navíc výhodu, že odvetu hraje doma,“ přemítá Flinck. „I pro mě je Sparta mírným favoritem,“ dodává Fredrik Hedenskog ze serveru Sydsvenskan.se.

Zatímco Pražané čekají na účast v nejlepší klubové soutěži Evropy od podzimu 2005, Malmö se do hlavní fáze dostalo za posledních deset let hned třikrát. V roce 2014 vyřadilo v předkolech po velkém obratu i Spartu.

„Na dvojzápas se vzpomíná jako na jeden z největších evropských večerů v historii. Následný postup do Ligy mistrů znamenal začátek dominance ve švédském fotbale v poslední dekádě. Nejen sportovní díky šesti titulům, ale i finanční,“ vysvětluje Flinck.

Teď dorazí Sparta nová, ale minimálně stejně ambiciózní. „Vnímáme ji jako největší a nejznámější český klub,“ pokračuje Flinck. Na jednu stranu tvrdí, že fanoušci, odborníci i samotní lidé z Malmö považují los za dobrý. Ihned však dodává, že parta kolem kapitána Filipa Panáka budí respekt: „Fotbalová veřejnost považuje Malmö za outsidery. Bylo by samozřejmě jednodušší, kdyby byl soupeře třeba Slovan Bratislava.“

Podle Hedenskoga však Švédové obecně vědí o českém fotbale velmi málo. „Možná s výjimkou národního týmu. Sparta je však tým spjatý s úspěchy a překvapuje mě, že tak dlouho nehrála Ligu mistrů,“ konstatuje.

Obranu Sparty by měl trápit hlavně zkušený 32letý útočník Isaac Kiese Thelin, jenž má za sebou angažmá v Bordeaux, Anderlechtu nebo Leverkusenu. V aktuální sezoně vévodí s dvanácti trefami tabulce střelců švédské ligy. Na Letné ho moc dobře znají, jednou se prosadil ve zmíněném dvojzápase v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Hlavními ofenzivními hrozbami švédského Malmö jsou útočník Isaac Kiese Thelin (vlevo) a záložník Sebastian Nanasi (vpravo).

„Hraje poměrně dobře, ale góly momentálně moc nestřílí,“ líčí Hedenskog. Shodně s Flinckem ale upozorňují na talentovaného a produktivního 22letého záložníka Sebastiana Nanasiho.

„V minulém ročníku byl ústřední postavou ofenzivy Malmö a právem vyhlášen nejlepším hráčem celé ligy. V klubu zatím zůstává, ale mnozí věří, že bude prodán ještě před uzavřením přestupového okna,“ poodhaluje Flinck. „Je to křídelník či útočný záložník, hraje na pozici velmi podobné té, kterou měl v Malmö současný hráč Sparty Veljko Birmančevič,“ dodává Hedenskog.

Jeden velký prodej už mají Švédové za sebou. Za v přepočtu přibližně 100 milionů korun odešel do Marseille kanadský stoper Derek Cornelius. „Byl pravděpodobně nejlepším středním obráncem nejvyšší soutěže, ale 19letý Nils Zetterström, produkt klubové akademie, ho zatím nahrazuje velmi působivým způsobem. Velkým oblíbencem fanoušků je pak i jiný stoper, velmi zkušený Pontus Jansson,“ doplňuje Flinck.

Dalším hráčem, kterého je třeba sledovat, je střední záložník Sergio Peňa. Opora peruánské reprezentace, fotbalista s vynikající přihrávkou a přehledem.

Zraněný Veljko Birmančevič konec zápasu s Jabloncem jen odkulhal.Video: LFA

„Kdyby byl o něco rychlejší, myslím, že by hrál za špičkový klub v některé z velkých lig,“ tuší Hedenskog. Do ofenzivy má tedy Malmö solidní zbraně, Švédy ale v poslední době trápí lehce děravá obrana. V Evropě mají za čtyři zápasy zatím bilanci 12-9.

Právě obrana bude podle Hedenskoga klíčem k případnému úspěchu. „Nebo je potřeba dát tak šest gólů,“ usmívá se novinář. A zdůrazňuje, že roli jistě budou hrát zmíněné úspěšné průniky do Ligy mistrů. Jde o zkušenosti, které si nikdo za peníze nekoupí. „Myslím, že Sparta je favoritem, a ráda by rozhodla co nejrychleji. Pokud se do druhé půle odvety půjde za vyrovnaného stavu, budou mít Češi velké problémy,“ shrnuje Hedenskog.